Index Vakbarát Hírportál

Felmentették az 1948-ban elítélt tüzérezredest

2011. január 31., hétfő 12:12

Bűncselekmény hiányában posztumusz felmentette a felülvizsgálati eljárás után a Legfelsőbb Bíróság a néhai Balassa Kálmán tüzérezredest. A férfit még 1948-ban ítélte el népellenes bűntett miatt a népbíróság, amiért még a háború alatt egy sárga csillagot viselő, üldözött nőt ellenőriztetett. Kónya István bíró ezekben a percekben indokolja az ítéletet.

A Legfelsőbb Bíróság hétfői ítéletében felmentette az 1949-ben népellenes bűntettért a Népbíróságok Országos Tanácsa által elítélt miskolci ezredest, helyt adva ezzel Balassa Zsuzsanna, az ezredes csaknem 80 esztendős lánya felülvizsgálati kérelmének.

A felülvizsgálati eljárásban felmerült 7500 forintos költséget az állam fizeti. Az ítélet ellen fellebbezésnek és felülvizsgálatnak nincs helye - közölte a Legfelsőbb Bíróság tanácsának elnöke, Kónya István.

Mint mondta, Balassa Kálmánt 1948-ban háborús bűnösséggel is vádolták, de ez alól a népbíróság már akkor felmentette. Az 1949-es másodfokú ítélet szerint a terhelt nyolchónapos börtönbüntetést kapott, amelyet letöltött, és három évre felfüggesztették politikai jogainak gyakorlásától.

A testület mostani döntésében megállapította: Balassa Kálmán 1944 nyarán, amikor egy asszony igazoltatására küldte beosztottját, nem tudta, hogy zsidó nőről volt szó. Az igazoltatást azért rendelte el, mert a nő nagy összegű pénzt tartott magánál, és emiatt Balassa kémgyanúsnak tartotta.

Az igazoltatás után a nő az adóhivatalba ment, hogy befizesse a pénzt. A későbbi deportálásához pedig Balassa Kálmánnak nem volt köze - indokolta a hétfői ítéletet Kónya István.

A népbíróság 1949-ben azzal indokolta ítéletét, hogy Balassa Kálmán fasiszta, üldözést szolgáló szervnek adatokat szolgáltatott, besúgást követett el, és a zsidó embereket hátrányosan különböztette meg. Ez az eset azonban nem állt fenn, mert nincs arra bizonyíték, hogy a terhelt adatot szolgáltatott volna a gettóba zárt nőről valamelyik hivatalos szervnek - állapította meg.

Arról sincs semmiféle adat, hogy az elítélt tudta volna, kinek az igazoltatását rendelte el. Az 1948-ban és 1949-ben eljárt bíróságok a rájuk vonatkozó szabályokat nem tartották be - tette hozzá a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke.

Balassa Zsuzsanna a hétfői tárgyaláson azt mondta, ártatlannak tartja apját, aki csak a légvédelemért volt felelős Miskolcon. Megemlítette, hogy a korabeli tárgyaláson tanúk nyilatkoztak apja mellett, akik azt állították: Balassa Kálmán lehetőségei szerint védeni próbálta a zsidó embereket, még akkor is, amikor az számára már kockázatos volt.

Rovatok