Index Vakbarát Hírportál

Többé ne legyen háború, és mindenki jól jár

2011. február 11., péntek 16:35

66 éve ért véget Budapest ostroma, ez alkalomból hetedszer szervezett megemlékezést a Farkasréti temetőbe a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság péntek délelőttre. A testületnek Boross Péter egykori kormányfő az elnöke, bizonyára ezzel is magyarázható, hogy több idős jobboldali politikus is felbukkant az eseményen, a még most is aktív – parlamenti alelnök – Latorcai Jánostól a már rég nem képviselő Zsigmond Attiláig és Katona Tamásig. Láttuk még Erdő Péter katolikus egyházfőt, Lomnici Zoltán volt legfőbb bírót, aki az Emberi Méltóság tanácsának elnöke, bármi is legyen az, Csomós Miklós főpolgármester-helyettest, jó néhány katonát, négy darab nemzetőrt, több tucatnyi nyugdíjast és még több tucatnyi budai iskolást.

A szocialista Gurmai Zita volt a kakukktojás, bizonyos értelemben, az európai parlamenti képviselő nem kapott szót, mégsem sértődött meg. Ha jól tudunk szájról olvasni, megdicsérte beszédéért Csomós Miklós főpolgármester-helyettest. Egy pillanatra megvalósult a nagykoalíció.

Budapest hosszú és véres ostroma, amelynek során több tízezer civil is életét vesztette, tényleg nem pártközi civakodásra okot adó téma. Ma már annak ellenére sem, ha a történtek megítélése elég sokat változott az azóta eltelt időben, az utóbbi húsz évet is beleértve. A mostani olvasat a szónokok interpretációja szerint az, hogy a német megszállást szovjet megszállás követte, és ez stimmel is.

Boross Péter pluszban azzal állt elő, nem véletlen, hogy pont Budapestet és Varsót rombolták porig, büntetni akartak bennünket . Soha többet ne legyenek kiszolgáltatva a következő generációk annak a szenvedésnek, amelyet a magyar lakosságnak át kellett élnie a második világháború végén, javasolta a koros politikus.

Aztán a jelen lévők elhelyezték a megemlékezés virágait a Vitéz és Fő utcai, valamint Margit körúti polgári áldozatok sírjánál.

Rovatok