Index Vakbarát Hírportál

Göncznek is szerepe lehetett a moszkvai ingatlanbizniszben

2011. február 25., péntek 19:31

Az ügyészség ugyan eddig csak három embert gyanúsít a moszkvai kereskedelmi kirendeltség 2008-as eladása ügyében, az Origó értesülései szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése szerint legalább 12-en ismerték az üzlet részleteit, írja az Origó.

Legalább tizenketten részt vettek a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásáról szóló döntés meghozatalában, írja az Origó a birtokába került kormányzati dokumentumokra hivatkozva. A moszkvai ingatlanüzletről a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal készített jelentést, melyből február 9-én részleteket is közölt, magát az anyagot azonban nem hozta nyilvánosságra. Így például nem árulták el, hogy az ügyészség által őrizetbe vett három gyanúsítotton, Székely Árpád volt moszkvai nagyköveten, Fekszi Mártán, a volt külügyi államtitkáron és Tátrai Miklóson, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt igazgatóján kívül kiknek lehetett köze az ügylethez.

A Kehi jelentésének az Origó által megismert részletei szerint más korábbi, magas rangú tisztviselők felelőssége is felmerült. Így például Göncz Kinga volt külügyminiszteré, aki a jelentés szerint hatáskörét túllépve adott felhatalmazást Székelynek a szerződés aláírására. Ezt állítólag 2008 májusi levelében Fekszi Márta és a külügy másik államtitkára, Faller Jenő is kifogásolta. Gönczöt szerdán tanúként hallgatta meg a bíróság.

Göncz nem reagált az Origó megkeresésére.

A jelentés az MNV volt értékesítési igazgatója és vezető jogtanácsosa, Császy Zsolt és Morvai Attila szerepével is foglalkozik. Morvai ismerheti az ügy kényesebb részleteit is, hiszen ő utazott moszkvába, hogy segítsen Székelnyek az ingatlaneladás előkészítésében. Útját később tanulmányútnak álcázták, írja az Origó.

Az MNV vagyonkezelési tanácsának tagjai is ismerhették az ügy részleteit. A tanácsnak az ingatlaneladás idején Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Markó Andrea akkori pénzügyminisztériumi államtitkár, Nagy János, a debreceni egyetem volt rektora, Roóz József, a Budapesti Gazdasági Főiskola korábbi rektora, Varga Gusztáv, a Ganz Acél igazgatója, Baranyi Imre, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója is tagja volt. A tanács 2008. november 5-én egyhangúlag szavazta meg az ingatlan eladását a Diamond Airnek.

Az ingatlant először 2008 márciusában adták el a Diamond Airnek négymilliárd forintért. Az eladást később érvénytelenítették, mert nem előzte meg pályázat. Zárt körű pályázatot írtak ki, amit 2008 novemberében a Diamond Air nyert meg.

Rovatok