Index Vakbarát Hírportál

Vádat emelt a főügyészség Keller László volt államtitkár ellen

2011. április 11., hétfő 11:17 | aznap frissítve

Az ügyészség szerint az egykori szocialista közpénzügyi államtitkár 2004-ben törvényi felhatalmazás nélkül gyűjthetett adatokat a Somogy megyében vadászó politikusokról, illetve Polt Péter akkori és jelenlegi legfőbb ügyészről. A 2004 óta húzódó ügyet a politikus mentelmi joga miatt akkor felfüggesztették, ám 2010-ben újraindították. Keller szerint sem közpénzügyi államtitkárként, sem országgyűlési képviselőként nem élt vissza hatalmával, célja csak annyi volt, hogy fényt derítsen a közvagyon megkárosítására.

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Keller László volt közpénzügyi államtitkár ellen hivatali visszaélés miatt.

Az ügyészség közleménye szerint a Miniszterelnöki Hivatal egykori közpénzügyi államtitkára, volt országgyűlési képviselő 2004-ben indított vizsgálatakor a gyanú szerint jogellenesen gyűjtött adatokat a Somogy megyében, 2001-től történt vadászatok ügyében. Az adatokat Keller egyebek mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, a megyei földművelésügyi hivataltól és vadászati társaságoktól kérte be.

Ezekben a főügyészség szerint olyan személyes adatok voltak, amelyekből következtetni lehet az érintettek személyére, vadászati szokásaikra, személyi kapcsolataikra, anyagi helyzetükre, esetleg gazdasági, politikai kapcsolatrendszerükre is.

Az ombudsman szerint törvénytelen volt az eljárás

Keller a magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról, hogy bizonyos közéleti szereplők, köztük Polt Péter akkori és jelenlegi legfőbb ügyész, illetve politikusok kikkel vadásznak? Keller a parlamentben 2004-ben azt kérdezte Polt Pétertől: etikusnak tartja-e, hogy ő, mint jelentős közjogi méltóság, együtt vadászik nem pusztán gazdasági vezetőkkel, hanem folyamatban lévő, bűncselekménygyanús ügyek érintettjeivel, esetleg gyanúsítottjaival is.

Péterfalvi Attila egykori adatvédelmi biztos az ügy kirobbanása után vizsgálatot indított, törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról: bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak. Az ombudsman arra jutott, nem volt törvényi felhatalmazás arra, hogy ezeket az adatokat Keller László kezelhesse, ezért még akkor elrendelte a közpénzügyi államtitkár birtokába került vadászati naplók és trófeabírálati összesítők megsemmisítését.

Belebukott

Keller László 2002. július elsején lett a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára. Posztjáról 2004 októberében távozott, mert Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nem számított tovább munkájára. A volt szocialista képviselő akkor azt mondta, sorsát vadászati érdeklődése pecsételte meg, ami "túl sokak érdekét sértette" és elfogyott körülötte a levegő.

Akkor az ügyészség kénytelen volt felfüggeszteni a nyomozást, mivel az Országgyűlés nem szavazta meg a volt államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését, így nem lehetett őt kihallgatni.

A politikus a 2010-es országgyűlési választáson már nem szerzett mandátumot, így a Legfőbb Ügyészség újból rendelkezett a nyomozás folytatásáról. Keller közleményben reagált az ügyészségről kiszivárgott információkra, melyben azt írta: sem közpénzügyi államtitkárként, sem országgyűlési képviselőként nem élt vissza hatalmával, célja csak annyi volt, hogy fényt derítsen a közvagyon megkárosítására.

Keller azt is írta, meg van győződve róla, hogy legkésőbb a bírósági eljárás során bebizonyosodik, megalapozatlanok az őt ért vádak. A volt államtitkár utalt arra, hogy egy egykori munkatársa esetében a vele szemben folytatott eljárásban ez már megtörtént.

Kellert támogatja az MSZP

"Keller László biztos abban, hogy bűncselekmény hiányában felmentő ítélet születik ügyében, ahogyan az korábban munkatársa esetében történt. A szocialista politikus, volt közpénzügyi államtitkár abban is bízik, hogy az ügyészség egyszer azokkal szemben is eljár, "akik ingyenvadászatokkal károsították a nemzeti vagyont" - közölte hétfőn az MSZP.

Az MSZP közleményében az olvasható: a volt közpénzügyi államtitkárnak nem okozott meglepetést, hogy a médiából értesült az ügyészség vele szembeni vádemelési javaslatáról, tekintettel arra, hogy a nyomozati iratok megismerését követően nem kapott lehetőséget a vallomástételre, sőt, nem kapott választ arra a kizárási indítványra sem, amelyet az ügyészség ellen nyújtott be elfogultság miatt.

A szocialisták tájékoztatása szerint Keller László hétfőn konzultált Mesterházy Attila pártelnökkel, aki arról biztosította, hogy "küzdelméhez" az MSZP minden támogatást megad. "Mesterházy Attila bízik benne, hogy a független magyar ügyészség nem politikai megrendelést teljesít, és nem lesz partner a Fidesz politikai leszámolásához" - olvasható a közleményben.

Rovatok