Index Vakbarát Hírportál

A szakszervezetek is megünnepelték május elsejét

2011. május 1., vasárnap 17:10

Négy szakszervezeti szövetség együtt, a LIGA külön, a Munkástanácsok pedig megyei szervezeteikkel ünnepeltek május elsején. Pécsett nem csak a kormány, hanem a helyi önkormányzat intézkedéseit is kritizálták.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közösen ünnepelte a munkavállalókkal május elsejét a budapesti Városligetben.

A négy érdekképviselet közös fórumot tartott, melynek vendége Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos volt. Andor hangsúlyozta: az Európai Unió gazdaságilag jobban teljesítő tagállamaiban kivétel nélkül jellemző az erős és intézményesült szociális párbeszéd.

A LIGA Szakszervezetek viszont egyedül és szűk körben koszorúzták meg a városligeti Május 1. emlékkövet, szimbolikusan eltemetve a magyar munkavállalók jogait, egyben jelezték, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a munka világát érintő tervezett változtatásokról.

Az eseményen Gaskó István, az érdekképviselet elnöke azt mondta: búcsúzni kell például a sztrájkjogtól, mivel a sztrájktörvény jelenlegi formájában nem teszi lehetővé a sztrájkok megszervezését.

Pécsett a helyi önkormányzat ellen is tiltakoztak

A Munkástanácsok a hagyományoknak megfelelően megyei szervezeteivel ünnepelt, miskolci, békéscsabai, szegedi, győri és veszprémi rendezvényeken.

Pécsett a kormány és a helyi önkormányzat munkavállalókat érintő intézkedései ellen tüntetett mintegy húsz szakszervezet és szakszervezeti szövetség összesen 250 képviselője.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője, a demonstráció egyik szervezője szerint a megszorítások a fejlődő országok szintjére csökkentik a dolgozók jogosultságait, és semmi garancia nincs a normális kereset elérésére, a szabadság, a pihenőidő, a megfelelő foglalkoztatás biztosítására.

"A pécsi önkormányzat ezeket a kormányzati intézkedéseket tetézi azzal, hogy messze nem kötelező beruházásokat valósít meg, emellett pedig mindent elvesz a munkavállalóktól" - tette hozzá. Hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy a város nehéz anyagi helyzetben van, de nem tudják elfogadni, hogy mára eltűnt az összes, az önkormányzat döntéseitől függő juttatás.

Rovatok