Index Vakbarát Hírportál

Csökkentik a szocialista és az LMP-s képviselők fizetését

2011. május 30., hétfő 12:42 | aznap frissítve

Mivel nem vettek részt az alkotmányozásban, Kövér László házelnök nem írta alá a fizetési papírokat. Az MSZP "érti", de kicsinyes politikai bosszúnak tartja a döntést.

Az "igazolatlan hiányzások" miatt Kövér László csökkentette a szocialista országgyűlési képviselők fizetését házelnök az MSZP parlamenti frakciójában ülő képviselők fizetését – írja a nol.hu.

A lap szerint Kövér arra hivatkozik, hogy a szocialisták nem vettek részt az alkotmányozás keretében tartott plenáris üléseken, ezért nem jár nekik a fizetésük erre az időszakra eső arányos része. Kövér nem fogadta el az MSZP és az LMP frakcióvezetőjének közlését arról, hogy képviselőcsoportjuk tagjai igazoltan maradtak távol az alkotmányozás időszakában a parlamenti szavazásoktól, mert a két frakció "deklaratívan mondta fel a munkát" az alkotmányozás időszakában.

A házszabály szerint a képviselőknek kötelező a megjelenés az üléseken, és aki egy adott hónapban a szavazások több mint harmadától igazolatlanul távol marad, annak az alapdíja arányosan csökkenthető. A nol.hu kommentárjában emlékeztet, hogy az előző ciklusban Orbán Viktor sem járt be a parlamentbe, a jelenlegi kormánykoalíció képviselői pedig rendre kivonultak Gyurcsány Ferenc felszólalásai alatt.

A lépés ugyan jogszerű, de ilyen kicsinyes politikai bosszúra még a Parlament történetében nem volt példa - reagált közleményben az MSZP frakciója Kövér döntésére. A szocialisták tudomásul veszik, hogy a parlament elnöke elvonja a képviselők fizetésének bizonyos - általuk meg nem nevezett - százalékát.

"Az igazunkban való hit nem változtatható meg ilyen politikai bosszúval. Mai napig hisszük, helyes döntést hoztunk, amikor nem vettünk részt az alkotmányozás 5 hetes folyamatában, hiszen a Fidesz által elfogadott pártalkotmány alapvető jogokat korlátoz, megnyirbálja a szociális jogokat" - közölte az MSZP, hozzátéve: "Ma már egyöntetű az a vélemény, hogy ez nem a magyar nemzet alkotmánya, hanem pártalkotmány. Ebben az összefüggésben még inkább nevetségesnek és szánalmasnak hat, hogy a Fidesz ilyen eszközökkel akar nyomást gyakorolni a demokratikus ellenzékre".

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint képviselőik áprilisban valóban távol maradtak a szavazások egy jelentős részéről, amikor nem vettek részt az alkotmányozásban, így az új alaptörvénnyel kapcsolatos szavazásokon sem. Mint mondta, tisztában voltak azzal, hogy ez a lépésük akár ilyen következményekkel is járhat.

A politikus azt viszont furcsállja, hogy az elmúlt három hétben a házvezetés erről a lépésről nem szólt nekik, így a sajtóból és az Országgyűlés Hivatalának bérszámfejtésből értesültek a levonásról.

Az üres széksorok látványa megszokott a parlamentben, ahol a hétfői ülésnapokat és a fontos szavazásokat kivéve a plenáris üléseken többnyire pár tucatnyi, a napirenden lévő javaslatban érdekelt képviselő és a frakciók vezetői szoktak jelen lenni. Az alkotmányozástól való távolmaradás azonban nyilvánosan kinyilvánított politikai lépés volt, így más megítélés alá esik.

Rovatok