Index Vakbarát Hírportál

Terhelő tanúvallomással folytatódott a Budaházy-per

2011. június 8., szerda 12:08

Nagyokat sóhajtva tett terhelő vallomást Budaházy Györgyre a Hunnia Mozgalom egy volt "katonája". A tanú szerint a mozgalmat Budaházy irányította, a toborzásban Toroczkai László is segített. Volt kiképzés is, a parancsnok Budaházy volt.

Várhatóan több órás tanúvallomásba kezdett a terrorizmussal vádolt Budaházy György és társai perében egy terhelő tanú. A szegényes öltözetű, középkorú férfi nehézkésen, mélyeket sóhajtva kezdte vallomását, mint mondta, nagy teher van rajta.

Annak idején ugyanis maga is katonának jelentkezett a Hunnia Mozgalomba, így nehézség nélkül azonosította valamennyi vádlottat, akik mindeközben mutogattak neki - a bíró fel is szólította őket, hogy ezt hagyják abba. A bíró Budaházy ügyvédjét is rendre utasította, mert az a nehezen megszólaló tanú vallomását a kezdetben percenként félbeszakította hozzászólásaival.

Saját titkosszolgálatot akartak

A tanú egy, a budai Várban tartott "alkotmányozó nemzetgyűlésen" jelentkezett a mozgalomba, mert megrázta a 2006 őszi tüntetések elleni rendőri fellépés brutalitása. Mint mondta, ekkor felírták adatait, majd elment Diósdra, ahol Budaházy is lakott. Itt a jelentkezők közül fizikai felmérésen kiválogatták az alkalmasakat.

A tanú maga is aktívan részt vett a mozgalomban, a vádirattal összhangban beszámolt arról, hogy fővárosi rendezvényeken maga is a Gyurcsány-kormánnyal szembeni fellépésről és saját titkosszolgálat létrehozásáról szónokolt.

Elmondta, hogy a vidéki kiképzéseket Budaházy irányította, ő nevezte ki és, ha rosszul teljesítettek, váltotta le az alparancsnokokat. Egy "tizedest" például azután fokozott le, hogy "rosszul vezette csapatát" egy tüntetést követő összecsapásban.

Toroczkai is toborzott

A vidéki "edzéseken" volt futás, önvédelmi sport és dobógyakorlat is, ahol a Molotov-koktél használatát próbálgatták. A lányok eközben főztek. A tanú a toborzások szónokai között említette Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli vezetőjét.

A három hónapja indult büntetőperben eddig egy súlyosan terhelő bizonyíték merült fel, az egyik korábbi tárgyaláson a bíróság ismertette az egyik vádlott hosszú, részletes beismerő, másokat is terhelő nyomozati vallomását a kiképzésekről és a merényletekről, ám a vádlott az ismertetés után visszavonta ezt a vallomását, a többi 16 vádlott pedig a büntetőeljárás során következetesen tagadta bűnösségét.

Bankautomatát is robbantottak

Az ügyészség szerint Budaházy György 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és befolyásoljon parlamenti döntéseket.

Ugyanakkor a vádiratból kiderül az is, hogy a elkövetők egyes esetekben a személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például a Vörös Csepel elnevezésű szórakozóhely, melegek által látogatott bár, szauna, illetve egy Hollán Ernő utcai jegyiroda esetében. Ez utóbbinak az volt a "bűne", hogy 2008 márciusában egy, a Hungarica zenekar koncertje után érdeklődő hölgyet állítása szerint nem szolgáltak ki, és ő ezt elpanaszolta radikális internetes fórumokon, például a kuruc.info-n, mire Budaházy felháborodottan utasítást adott az akcióra. A jegyiroda 2008. április 1-jére virradóra kiégett, a kár félmillió forint volt.

A vádirat tartalmazza Csintalan Sándor egykori szocialista politikus, a HírTV műsorvezetőjének "megleckéztetését" is, amire azért adott utasítást az elsőrendű vádlott, mert mozgalmának katonáit Csintalan huligánoknak, rongálóknak, provokátoroknak nevezte. A sértettet este az otthonánál, a garázsban verték össze vascsővel, majd a vérző, életéért könyörgő áldozattól elvették 8 ezer forintját.

A vádpontok között szerepel puszta pénzszerzés céljából elkövetett bűncselekmény is, egy ATM pénzkiadó automata felrobbantása. A vádbeli cselekményekért a törvény szerint akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Rovatok