Index Vakbarát Hírportál

Előzhetnek a táppénzesek az orvosnál

2011. június 15., szerda 07:21 | aznap frissítve

A kormány arra kötelezné az egészségügyi szakellátást, hogy a rendelési idő legfeljebb 60 százalékát az aktív dolgozók soron kívüli vizsgálatára tartsák fent, írja a Népszabadság.

A lap szerint a várhatóan júliustól hatályos jogszabálytól azt remélik, hogy ha a táppénzen töltött időszak akár csak egy nappal lerövidül, akkor akár 2,8 milliárd forint megtakarítást is hozhat.

A Népszabadság szerint már most is sokat kell várakozni a szakrendeléseken, ezért a meghagyott 40 százalékos rendelési időben az orvosok nem tudnak majd megbirkózni a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a gyeses anyák és a diákok ellátásával.

A lapnak több járóbeteg-szakrendelő vezetője azt mondta, hogy "értik a kormányzati segítő szándékot", de ez a megoldás egyelőre megoldhatatlan feladat elé állítja őket. A várólisták akár hat-nyolc hétre is megnyúlhatnak, miközben az is előfordulhat, hogy a táppénzeseknek fenntartott időben egyetlen betegük sem lesz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleménye szerint a háziorvosok idejüknek nem legalább, hanem maximum 60 százalékát fordíthatnák a keresőképtelenség miatt soron kívüli esetek ellátására. "Ezzel az intézkedéssel tehát nem sújtjuk, hanem védjük azokat, akik nem jogosultak a soron kívüli ellátásra." - áll a közleményben.

Rovatok