Index Vakbarát Hírportál

Megint tervben van, hogy költözik a kormány

2011. június 23., csütörtök 11:50

A Fidesz és a KDNP közös országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány 2014-ig költözzön ki az Országgyűlés épületéből, a Parlament előtti tér pedig kerüljön az állam kizárólagos tulajdonába és kezelésébe; az indítványt pénteken terjesztik a Ház elé.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki tanácskozása után az nyilatkozva elmondta, hogy a javaslatot a fideszes Balsai István, L. Simon László, valamint a Fidesz- és a KDNP-frakció vezetői jegyzik. Az indítvány már az Országgyűlés jövő heti ülésén napirenden szerepel, és ha módosító javaslat nem érkezik hozzá, július 4-én már szavazhatnak is róla.

Fölül fű, alul garázs

Balsai István szerint a Parlament régi méltóságának visszaállítása a célja annak a kormánypárti javaslatnak, amely szerint kizárólagos állami tulajdonba kerülne az Országház előtti Kossuth Lajos tér. Mint fogalmazott, a Kossuth tér egy "nagy sétatérré" alakulhat. Hozzátette, a javaslat másik céljával, a kabinet költözésével a kormányfő is egyetért.

Balsai István elmondta, hogy a Kossuth Lajos tér az Országgyűlés kizárólagos vagyonkezelői tulajdonába kerülne, s egy ugyanolyan jelentőségű térkialakítás történhetne, amilyen 1944 végén volt. A cél a Parlament régi méltóságának visszaállítása, beleértve a zöldfelület növelését, a parkoló autók "eltüntetését" egy mélygarázsba, valamint a szobrok és az emlékművek méltó elhelyezését - sorolta. Mint fogalmazott, egy "nagy sétatérré" alakulhat a Kossuth tér a látogatók méltó fogadására, elhelyezésére.

A mélygarázs tervei már az elmúlt években is felmerültek, de kiderült róla, hogy a biztonsági követelmények és a Duna közelsége miatt drága beruházás lenne. A terv végül az V. kerületi polgármester, Rogán Antal döntésén meg is bukott. A kerület az építkezéshez szükséges fakivágások miatt nem engedélyezte a beruházását.

Eddig a fővárosi önkormányzat volt a beruházás gazdája, de a hét elején kiderült, hogy az állam átvenné a Kossuth téri projektet. A átadásról a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának ülésén esett szó, amikor kiderült, hogy a fővárosi tulajdonban lévő Parking Kft. már 270 millió forintot költött a beruházás előkészítésére.

Azzal kapcsolatban, hogy az indítvány szerint a kormány 2014-ig kiköltözne az Országház épületéből, Balsai István közölte: Orbán Viktor miniszterelnök tud a kezdeményezésről, támogatja azt, neki és Kövér László házelnöknek is ez a szándéka. A fideszes politikus, az alkotmányügyi bizottság elnöke indoklásul elmondta, nem tud még egy olyan országról a világon, ahol a kormány, annak számos hivatala és az Országgyűlés egy épületben működik. A háború utáni szükséghelyzet egy darabig ugyan indokolta ezt a helyzetet Magyarországon, ám ez végül a mai napig így maradt - jegyezte meg. Balsai István azt nem tudta megmondani, hova költözhet a kabinet.

Örökzöld negyedtervek

A kormányzati negyed a második világháború előtt a Várban volt, a minisztériumok 1945-ben nem költözhettek vissza a lebombázott és teljesen máig helyre nem állított épületekbe.

A kormányzat jórészt a Lipótvárosban, a Parlamenthez közeli épületekben kezdett új életet. A rendszerváltás után majd' mindegyik kormány megpróbálta kialakítani az új negyedét.

Az Antall-kormány először a Várba költözött volna, de miután kiderült, hogy a terület már nem alkalmas a minisztériumok befogadására, az Árpád híd pesti hídfőjét jelölték meg a kormányzati negyed helyszínéül.

Az 1994-ben először nyertes szocialisták az általuk leállított világkiállítás egyik helyszínére, a mai Millenniumi Városközponthoz képzelték el a kormányzati központot.

Az 1998-ban győztes Fidesz rendelte tanulmány építészszerzői a Vizafogót (Váci út), a mai Millenniumi Városközpontot és Észak-Csepelt képzelték el kormányzati negyednek, a kormány végül úgy döntött, hogy a Parlament közvetlen közelében vásárol fel minisztériumi épületeket.

Gyurcsány Ferencék 2006-ban álmodtak új kormányzati negyedet a Nyugati pályaudvar mögé, de abból az elképzelésből sem lett semmi.

Rovatok