Index Vakbarát Hírportál

Szabó Zoltán nem tett vallomást a Hunvald-ügyben

2011. június 23., csütörtök 10:37 | aznap frissítve

Tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni az önkormányzati korrupció miatt folyó Hunvald-ügyben hivatali visszaéléssel és hűtlen kezeléssel megvádolt Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön a Fővárosi Bíróságon.

Az ügyészség szerint Szabó Zoltán azzal követte el a hivatali visszaélést, hogy országgyűlési képviselői tisztségével visszaélve, arra hivatkozva 2009-ben két alkalommal is levetette szabálytalanul parkoló autójáról a kerékbilincset, és a büntetést sem fizette meg. Ezzel kapcsolatban az erzsébetvárosi jegyzőt és a VII. kerületi közterület-felügyelet egykori vezetőjét is megvádolta az ügyészség. Egyik vádlott sem tett vallomást a tárgyaláson.

A hűtlen kezelés vádja arra alapul, hogy a szocialista politikus – aki 1998 és 2002 között a kerület polgármestere volt – a következő két ciklusban országgyűlési képviselőként több mint hatmilliós mobiltelefon-számlát csinált az erzsébetvárosi önkormányzatnak. A hívások jelentős része nem is az önkormányzattal volt kapcsolatos, átlagosan havi sok tízezer forintos volt a mobilszámla, de megesett, hogy a több százezret is elérte. Ezzel összefüggésben Hunvald György volt kerületi szocialista polgármestert is megvádolták.

Szabó Zoltán egyik vádponttal összefüggésben sem mondott semmit. A tárgyaláson ismertetett korábbi nyomozati vallomásában a telefonhasználatot nem vitatta, ám arról beszélt: általános gyakorlat volt, hogy az önkormányzatok segítették az országgyűlési képviselők munkáját, például mobiltelefonnal. Közlése szerint így volt ez 1998 és 2002 között, amikor ő volt Erzsébetváros szocialista polgármestere, Deutsch Tamás pedig fideszes honatya. Szabó szerint sem ő, sem Hunvald György nem követett el hűtlen kezelést, mint ahogy a kerékbilincs levételével kapcsolatos vádpontban is tagadta bűnösségét a volt szocialista honatya.

Hunvald György a tárgyaláson vádlott-társa nyomozati vallomásához hasonlóan arról beszélt: Erzsébetvárosban bevett gyakorlat volt az önkormányzat részéről, hogy segítik a körzet országgyűlési képviselőjének a munkáját, például Deutsch Tamás fideszes honatyaként irodát kapott 1998 és 2002 között a kerület szocialista vezetésétől.

A büntetőperben kedden várhatóan elkezdik annak a tizenhárom vádlottnak a meghallgatását, akikkel szemben a Fővárosi Bíróság az elsőfokú büntetőper kezdetén, ez év áprilisában elévülés miatt megszüntette az eljárást. A napokban azonban az ügyészség fellebbezésének helyt adva a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a vádbeli cselekmények nem évültek el ennél a tizenhárom vádlottnál, és ezért esetükben is folytatni kell a büntetőeljárást.

Ezek a vádlottak jobbára a VII. kerületi önkormányzati ingatlanok összességében több száz millió forintnyi kenőpénzért történt, áron aluli értékesítésével kapcsolatos vádpontokban szerepelnek a vevői oldalon strómanként, cselekményüket az ügyészség javarészt közokirat-hamisításnak minősítette. Velük együtt újra huszonöt vádlottja lesz a Hunvald-ügynek.

Rovatok