Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Laborc Sándort is

2011. július 2., szombat 22:36 | aznap frissítve

Szilvásy György után őrizetbe vették Laborc Sándort is – tudta meg a Hír Televízió. A KGB-akadémián végzett tiszt Szilvásy György minisztersége ideje alatt irányította a Nemzetbiztonsági Hivatalt, írja a televízó a honlapján. A volt NBH-s vezető meggyanúsításáról egyelőre nem lehet tudni részleteket, de feltehetően összefügg Szilvásy György és Galambos Lajos ügyével.

Szilvásynál péntek délután tartottak házkutatást, majd több egymástól független, de hivatalosan mindezidáig meg nem erősített hír szerint őrizetbe vették. Az ügyről először beszámoló Hír tévé szerint Szilvásy a Gyorskocsi utcai fogdában töltötte az éjszakát.

Szilvásy György 2007. július 1. és 2009. április 16. között volt a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. Az általa felterjesztett jelölés alapján Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2007. december 17-én nevezte ki Laborc Sándort az NBH főigazgatójának. Előzőleg a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese, majd megbízott főigazgatója volt.

Az 1958-ban született Laborc a moszkvai KGB-egyetemen, azaz az orosz rendőrtiszti főiskola állambiztonsági szakán tanult az 1980-as években. Kinevezése előtt több napilap is arról írt, hogy nemzetbiztonsági szakértők kockázatosnak tartják kinevezését az NBH élére. Laborc az UD Zrt.-üggyel összefüggésben 2009. július 20-án szeptember 1-jei hatállyal lemondott hivataláról, amit Bajnai Gordon akkori miniszterelnök elfogadott.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon szombat délelőtt a Szilvásy-ügy kapcsán azt írta: "Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost. Kormánytag ellen ilyen vádat utoljára az ötvenes években fogalmaztak meg". A volt miniszterelnök, akinek kancellária-, majd titkosszolgálati minisztere volt Szilvásy, és cégeinek vezetésében is szerepet vállalt, azt is írta: "Jól kösse fel a gatyáját Orbán ügyészsége, hogy kétség nélkül bizonyítani tudja gyanúját [...] Rohadt világot akarnak teremteni. Erőszakkal, kitervelt koncepcióval, alkotmányellenesen".

Ugyancsak Gyurcsány, már szombat hajnalban is írt a Szilvásy-ügyről, akkor úgy fogalmazott, politikai leszámolás zajlik, és a volt minisztere ügyének köze lehet a Galambos Lajos elleni vádakhoz. Az MSZP szombati választmányi ülése után Mesterházy Attila pártelnök azt mondta: "Ártatlanságában hiszünk, kiállunk mellette, és kíváncsian várjuk, mivel akarják meggyanúsítani" – fogalmazott.

Szilvásy György a második Gyurcsány-kormányban előbb kancelláriaminiszter (2006 júniusa és 2007 júniusa között), majd a Bajnai-kormány megalakulásáig a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter volt. A rendszerváltás körüli időszaktől szoros a kapcsolata Gyurcsánnyal. 1995-től 2005-ig volt különböző tárcák közigazgatási államtitkára, míg 1998 és 2002 között két Gyurcsány-cég, az Altus és a Perfekt igazgatója, illetve vezérigazgatója volt.

A tévécsatorna úgy tudja: a volt NBH-főigazgató, Galambos Lajos indult eljárás során hangzott el olyan vallomás a katonai ügyészségen, amivel összefüggésben indult eljárás Szilvásy György ellen. Galambost pénteken helyezte házi őrizetbe a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját kémkedéssel gyanúsítják.

Molnár Lajos, a nyugállományú vezérőrnagy védője elmondta, az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészségi indítványt a bíróság elutasította, mert a gyanút nem találta teljes mértékben megalapozottnak. A döntés ellen a védelem és a katonai ügyészség képviselője is fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős.

Az Index forrásai szerint ilyen súlyú gyanúsítással a Mol-részvénypakett orosz kézre juttatása miatt élhetett az ügyészség.

A Galambos körüli titkolózás azzal függhet össze, hogy az elmúlt hetekben új információk alapján kezdtek nyomozni az ügyészek, miután az egykori NBH-főnök két közeli ismerősét is letartóztatták. Földesi-Szabó Lászlót, aki hétéves börtönbüntetésének ítélethirdetése közben szökött meg 2010 decemberében, egy hónapja fogták el, üzlettársát, Jakubinyi Róbertet pedig két hete osztrák rendőrök vették őrizetbe.

Jakubinyit szintén kapcsolatba hozták a Mol-részvényekkel: a hírek szerint azzal gyanúsítják, hogy orosz üzleti körök strómanjaként milliárdos nagyságrendben vett és adott tovább Mol-papírokat.

Rovatok