Index Vakbarát Hírportál

Újabb büntetőügyben hallgatták ki Galambos Lajost

2011. augusztus 12., péntek 19:07

Egy újabb büntetőügyben hallgatták ki Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját pénteken a Budapesti Katonai Ügyészségen, közölte ügyvédje, Molnár Lajos. Mint mondta, védencét ebben az ügyben vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. Az ügy részleteire az ügyvéd nem tért ki, mivel az ügyészség a dokumentumokat 2040-ig titkosította.

Molnár Lajos azt is elmondta, Galambos Lajos meghallgatását félbeszakították, később folytatják. Védence a kihallgatásakor a tények feltárása érdekében továbbra is együttműködött - tette hozzá az ügyvéd. Hangsúlyozta: Galambos Lajos - aki 2004 és 2007 között vezette az NBH-t - továbbra is tagadja, hogy ilyen vagy bármilyen más jellegű bűncselekményt elkövetett volna.

Galambos Lajos ügyvédje közölte azt is, hogy Gyarmati Györgyöt, az NBH egykori megbízott főosztályvezetőjét is kihallgatták a Budapesti Katonai Ügyészségen pénteken, Molnár Lajos feltételezése szerint ugyanebben az ügyben.

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség Galambos Lajost bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa július 14-én rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását. Szilvásy György és Laborc Sándor esetében ugyanakkor a bíróság helybenhagyta a korábbi döntést, amely velük szemben nem rendelt el kényszerintézkedést.

A Magyar Nemzet csütörtökön a honlapján számolt be arról, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) Katonai Tanácsa három hónappal meghosszabbította Galambos Lajos előzetes letartóztatását. Az FB azzal indokolta az előzetes letartóztatás fenntartását, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén továbbra is fennáll szökésének, elrejtőzésének veszélye.

Molnár Lajos megerősítette, hogy a bíróság végzése szerint védence előzetes letartóztatását november 14-ig meghosszabbították. Az ügyvéd érthetetlennek nevezte a döntést, mivel  - mint mondta - ügyfelét is ugyanolyan "járulékos bűncselekménnyel" gyanúsítják, mint Szilvásy Györgyöt és Laborc Sándort, akikkel szemben a bíróság nem rendelt el kényszerintézkedést. Molnár Lajos kiemelte: a döntés ellen azonnal fellebbeztek.

Rovatok