Index Vakbarát Hírportál

Tönkrement a roma mintagazdaság

2011. augusztus 14., vasárnap 11:04

A németországi járvány tönkretette az igrici roma mintagazdaságot, fő termésüket, az uborkát nem tudták értékesíteni, a többi terményt pedig elverte a jég. A Polgár Alapítvány segítségével létrehozott gazdaságban hetven roma család dolgozott.

A borsodi kistelepülésen 2009-ben jött létre az a mezőgazdasági szövetkezet, amely hetven roma családnak adott munkát, ám az idén tönkrementék - írja a Népszabadság. A mintagazdaság eddig jól működött, az 1300 fős faluban egyre kevesebben éltek segélyekből, és visszaszorult a lopások száma is.

"Mi az uborkához értünk, a bürokráciához nem"

A lap tudósítása szerint a szövetkezet az idén csak úgy tudott vetőmagot venni, hogy a szövetkezet elnöke eladta a kis furgonját, és annak az árából, meg a mellé felvett hitelből vett magot, s emiatt három banknál is eladósodott. De akkor még szép remények elé néztek, mivel terményeiket évek óta átvették a felvásárlók.

A németországi hasmenésjárvány azonban tönkre tette az üzletet, a felvásárlók sorra vissza mondták az előzetesen megkötött szerződéseket, mert az uborka iránti kereslet drasztikusan visszaesett. Kétszázötven tonnányi uborka maradt az öthektáros ültetvényen, ami 25 millió forintos veszteséget jelent a szövetkezetnek.

Nótár Zoltán, a helyi uborkatermelő-szövetkezet elnöke segítségért fordult Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárhoz, aki  ötmillió forintos rendkívüli támogatást ígért, ez azonban nem oldja meg a helyzetüket.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy az igricieknek nem volt biztosításuk mezőgazdasági kár esetére, így miután július végén egy hatalmas jégeső elverte a paradicsom- és paprikatermésük nagy részét is, nem voltak jogosultak kártérítésre. Az uborkára sem kaphattak kártérítést, mivel nem tudtak arról a határidőről, ameddig be kellett volna nyújtaniuk az igénylést.

Mint Nótár a lapnak fogalmazott: "mi az uborkához értünk, a papírokhoz, a bürokráciához nem. Senki nem figyelmeztetett, hogy be kell adni ezt az igényt, így csak július végén szereztünk róla tudomást". Most írják a kérelmet az agrártárcának, hogy méltányosságból az ő kárukat is vegyék figyelembe utólag, s enyhítsék azt.

Amennyiben nem sikerül megmenteni a szövetkezetet, az nemcsak az ott dolgozó hetven roma család életét teheti tönkre, hanem gátat szabhat azoknak a fejlesztéseknek is, amiket pont az igrici roma mintagazdaság példájára hoztak volna létre több borsodi településen.

Rovatok