Index Vakbarát Hírportál

Ma kijönnek a Mammut foglyai

2011. szeptember 15., csütörtök 11:31 | aznap frissítve

A második kerületi jegyző birtokvédelmet jegyzett be a Promenád kávézó bérlői részére, elismerve, hogy jogos volt a több mint három hete tartó önkéntes raboskodás.

Csütörtökön délután kettőkor elhagyják önként vállalt "börtönüket" a bel-budai bevásárlóközpont oldalában lévő kávézót üzemeltető cég vezetői. Mint közleményükben írják, a kerület jegyzője birtokvédelmet jegyzett be az üzemeltető Mimezin Kft. által létesített teraszra, ami a bérlők szerint a követelésük jogosságának elismerése, ezért felhagynak az augusztus végén kezdett birtokvédelmi akciójukkal.

"Bebizonyosodott hitünk a jogállamiságban, hogy egy kisember, vagy egy kisvállalkozás is érvényesítheti igazát egy óriással szemben" – áll a bérlő közleményében.

A bevásárlóközpont oldalában lévő kávézó körüli jogvita a bérleti díj miatt robbant ki. A kávézó bérleti szerződése 10 évre szólt, és augusztusban lejárt. A szerződés egyik pontja szerint azonban az egyoldalúan újabb 10 évre meghosszabbítható volt.

A hosszabbítási igényt a bérlők már májusban jelezték, ám a Mammut a bérleti díjat – szerintük irreálisan – megemelte. A kávézó üzemeltetői, mint mondták, 15 százalékos emelést még el tudtak volna fogadni, ám ennél az üzletközpont jóval többet kért.

A Mammut, mivel nincs megállapodás az új feltételekről, semmisnek tekintette a szerződést, a Promenád üzemeltetői azonban úgy gondolták, hogy a szerződés fennáll, mert azt jogszerűen meghosszabbították. A kávézó kifizette a szeptemberi bérleti díjat, az emelés előtti díjszabás szerint. Az ügyvéd szerint ennek az emelésnek az az oka, hogy a Mammut vissza akar lépni a szerződéstől, mert másnak adná ki a helyiséget. A Mammut és a kávézó üzemeltetői között per van.

A Mammut az üzlethelyiséget augusztus 23-án lelakatolta, 25-én kordonnal vette körül, szeptember 6-án pedig újabb kordont helyezett el. A Magyar Hírlap múlt heti cikke szerint átfedés van a Mimezin és a szintén megszűnés fenyegette újbudai Zöld Pardon szórakozóhely tulajdonosai között.

A Mammut Zrt. pár napja közleményében tudatta, hogy álláspontja szerint a szerződés megszűnt, és a Mimezin Kft. a pénzügyi elszámolás és több írásbeli felszólítás ellenére sem volt hajlandó elhagyni az – időközben más számára bérbe adott – bérleményt. A Mammut szerint az új bérlő elfogadta a megemelt bérleti díjat, amit a Mimezin nem volt hajlandó vállalni.

A bevásárlóközpont vezetése visszautaalta a Mimezinnek bérleti díjat. Hogy érvényt szerezzen a követelésének, előbb megszüntette meg a bérlemény közműellátását, majd egyre magasabb kordonnal igyekezett megakadályozni, hogy a kávézóba augusztus 23-án bezárkózó üzletvezetőknek hozzátartozóik kívülről vizet és élelmiszert juttassanak.

A mindinkább elfajuló helyzetben a bent rekedtek a hűtőben tárolt, fagyasztott hús kifolyó levéről, szemeteszsákokba történő ürítkezésről, rosszullétről, egyikük kiszáradásáról számoltak be.

Rovatok