Index Vakbarát Hírportál

Én is magyar zsidó vagyok!

2011. szeptember 19., hétfő 08:21 | tizenkét éve frissítve

A Mazsihisz kampánya – szakítva a szervezet korábbi politikájával – azt célozza, hogy a népszámláláskor aki akarja és zsidó kötődésűnek érzi magát, vallja magát zsidónak. A szervezet szerint semmi nem változott.

A hazai vallásos zsidóság legbefolyásosabb szervezete, a Mazsihisz szakított korábbi politikájával, mely szerint nem pártolta a zsidóság nemzeti kisebbségként történő elismerését. Az októberi népszámláláshoz kapcsolódó kampányában a szervezet arra bátorítja az érintetteket, hogy ha szeretnék, vállalják zsidó identitásukat a nemzetiségre vonatkozó kérdés megválaszolásakor – írja a Népszabadság.

Az "Én is magyar zsidó vagyok!" szlogennel meghirdetett kampányról a Mazsihisz még egyeztet a többi szervezettel. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke szerint természetes, hogy egy demokráciában mindenki úgy éli meg a zsidóságát, ahogy neki természetes, és a szervezet nem ellenzi, hogy az anonim kérdőíveken bárki megvallhassa zsidó származását.

A Mazsihisz bonyolult hátterű, elsősorban az összeírástól való történelmi alapú félelmek által vezérelt ellenállása miatt a zsidóság sosem szerepelt a törvényben elismert magyarországi nemzeti kisebbségek között. Sőt, bár a népszámlálás nemzetiségre vonatkozó kérdésére a kérdőíven a 13 elismert kisebbségen kívül a KSH a saját statisztikái alapján a kínai, a vietnami, az arab és az orosz kisebbségeket is szerepelteti, a zsidót – a Mazsihisz korábbi érdektelensége miatt – kihagyták a felsorolásból.

Hétfő délután a Mazsihisz közleményben cáfolta, hogy változott volna az álláspontja: mint írják, továbbra is ellenzik, hogy törvényileg nyilvánítsák nemzetiséggé a zsidóságot.

A zsidó kötődés megvallására a népszámláláskor az "egyéb" kategóriában van lehetőség. A százezres magyarországi zsidóság 10-15 százaléka lehet vallásos. Deák Gábor, a Társaság a magyarországi Zsidó Kisebbségért vezetője, elsősorban azokra számít, akik nem vallási alapon élik meg zsidóságukat.

Rovatok