Index Vakbarát Hírportál

Mégis megmentik az önköltségeseket

2011. szeptember 29., csütörtök 08:38 | aznap frissítve

Mégsem kell majd minden önköltséges képzésre felvett fiatalnak teljes egészében állnia a képzési költségeket. Ha ösztöndíjszerződést köt az állammal, és beleegyezik, hogy teljesíti az abban szabott feltételeket, az állam átvállalja képzési költségei egy részét – derül ki a felsőoktatási törvény tervezetének, a Magyar Nemzet birtokába került, kodifikált változatából.

Szerepel benne az is: nem sorolnak át mindenkit fizetős képzésre, aki nem éri el a 2,5-es tanulmányi átlagot, és megmarad a lehetőség arra is, hogy az önköltséges képzés legjobbjai átkerüljenek az ingyenes kurzusra.

Ez a lehetőség mentőövet nyújtana azoknak a fiataloknak, akiknek a családja nem képes állni a költségek egészét.

A javaslat kitér arra is, hogy egy adott fokozat (oklevél) megszerzéséhez igénybe vehető támogatási idő – feltéve, hogy a hallgató a képzésre előírt kreditmennyiség legalább nyolcvannégy százalékát a tanulmányok képzési és kimeneti követelményében meghatározott képzési ideje alatt már teljesítette – legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje.

Az adott szak támogatási idejébe az azonos szakon más intézményben igénybe vett támogatási időt be kell számítani. Ha a hallgató az így meghatározott támogatási idő alatt az adott fokozatot (oklevelet) nem tudja megszerezni, tanulmányait e szakon önköltséges képzési formában folytathatja.

Egy hallgató – felsőfokú szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben összesen – tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben, beleértve a felsőfokú szakképzést is. A támogatási idő legfeljebb tizennégy félév, ha a hallgató egységes, osztatlan képzésben vesz részt, és a képzési követelmények szerint a képzési idő meghaladja a tíz félévet.

Rovatok