no

Index Vakbarát Hírportál

Több ezren tüntetnek a Kossuth téren

2011. október 1., szombat 14:19 | aznap frissítve

Több ezren gyülekeznek a budapesti Kossuth téren, ahol szakszervezetek és civil szervezetek tartanak demonstrációt, süt a nap, jó a hangulat, jelentette tudósítónk.

A program a tervek szerint délután kettőkor kezdődött volna, de a vidékről érkezők miatt körülbelül fél órát csúszott. Az első felszólaló Pityinger László – a Dopeman néven ismertté vált rapper – volt, aki arról beszélt, hogy "nincs a kormánynak kétharmada, csak a népnek". "Azért tüntessetek, hogy ne csak múltatok, jövőtök is legyen" – biztatta a tömeget.

A teret a szakszervezetek zászlói borítják: többek között a vasúti, a belügyi és rendészeti, a húsipari, a bölcsődei dolgozók, a hivatásos tűzoltók és a vasasok képviselőit lehet látni, különböző színű mellényeket viselnek.

A rendezvényen szocialista politikusok is részt vesznek, Szanyi Tibor és társai magánemberként látogatnak ki a Kossuth térre. Tudósítónk szerint az Alkotmány utca sarkán Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is feltűnt, aláírásokat osztogatott, többen fotózták.

A tüntetés résztvevői engedélyt kaptak arra, hogy a demonstráció végén elmenjenek az ülősztrájkolókhoz a Lánchídhoz.

A tiltakozások nem érnek véget szombaton. Hétfőtől folyamatosan és határozatlan ideig forgalomlassító félpályás útlezárásokat is tartanak az ország különböző pontjain.

A demonstráció szervezői követelik az igazságos és méltányos közteherviselést, a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmének helyreállítását, a sztrájkjog visszaállítását, és azt, hogy a munkajogi változtatásokról, az életpályamodellekről szóló intézkedésekről a velük velő egyeztetések alapján döntsenek.

A tüntetésen Kónya Péter, a rendvédelmi dolgozók szakszervezetének vezetője bejelentette a Magyar Szolidaritás Mozgalom megalakulását, amelyet a 80-as évekbeli lengyel mozgalom mintájára hoznak létre. A tüntetők elindultak a Clark Ádám tér felé, és a tömeg azt skandálja, hogy "Orbán, takarodj".

Rovatok