Index Vakbarát Hírportál

Spontán várnéző túra lett a tüntetésből

2011. október 2., vasárnap 12:38

Befejeződött vasárnap délelőtt az érdekvédelmi szervezetek ülősztrájkja, amit még csütörtökön kezdtek a budapesti Clark Ádám téren. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke arra kérte a néhány tucatnyi tiltakozókat, hogy energiáikat a demonstráció helyett a hétfőn kezdődő országos útlezárások megszervezésére fordítsák. A Lánchíd budai hídfőjénél csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében.

Fotó: Szémann Tamás

Árok Kornél a hivatásos tűzoltók szakszervezetének elnöke a gyér részvétel ellenére végül úgy döntött, mégis felmennek a Sándor-palota mellé, mivel érvényes területfoglalási engedélyük volt. Nagyjából 80-100 ember sétált fel vele sípolva, dudálva és néhány transzparenssel a köztársasági elnök rezidenciája elé. Útközben nem volt semmiféle kiabálás, az első Orbán, takarodj! is csak a Sándor-palota előtt hangzott fel. Árok tüntetés híján végül spontán várnéző túrának nevezte az eseményt. A szakszervezeti vezető végül leült a földre, az emberek körülvették, és meglehetősen bensőséges hangulatban a legkülönfélébb témákról folyt tovább a beszélgetés. Az esemény végére csak 20-30 fő maradt, főleg nyugdíjasok, akik végül együtt jöttek le a Várból.

SZT 6782

A szervezők szombaton szakszervezeti nagygyűlést tartottak a Kossuth téren, amelyen a rendőrség tájékoztatása szerint körülbelül 10 ezren vettek részt. A demonstrálók egyebek mellett a visszamenőleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik. Erről szóló kiáltványukat petíció formájában már eljuttatták a köztársasági elnökhöz.

Rovatok