Index Vakbarát Hírportál

Tönkretették a rendőrök az atlatszo.hu adathordozóját

2011. október 25., kedd 15:54

Leamortizálták az atlatszo.hu portál egyik lefoglalt adathordozóját a rendőrök. A BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának (SZBEO) Extrémizmus Elleni Alosztálya foglalta le a portál Eclypt Freedom hardvertitkosított merevlemezét azután, hogy tanúként hallgatta meg a portál főszerkesztőjét Bodoky Tamást a Brokernet elleni hackertámadásról szóló cikkük miatt.

Bodokyt, miután nem fedte fel informátorát, a SZBEO nyomozói tanúmeghallgatásra idézték 2011. július 11-én, ahol a főszerkesztő továbbra is fentartotta korábbi álláspontját az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlatára hivatkozva, miszerint az újságírónak jogában áll titokban tartania forrásait.

A nyomozóhatóságok szerint ez hamis tanúzásnak minősül és az új médiatörvényre hivatkoztak. A portál az információforrás felfedésére kötelezéssel szemben benyújtott panaszát az ügyészség azóta bírálja.

A SZBEO munkatársai tanúkihallgatás után foglalták le az adathordozót az újságíró lakásán. A portál ez ellen is panaszt tett a rendőrségen, ügyészségen és bíróságon, de a panaszt mindenhol elutasították.

Bodoky kedden újabb tanúkihallgatáson vett részt, ahol kiderült, hogy a rendőrség már két hónapja beazonosította a portál informátorát. Az atlatszo.hu álláspontja továbbra is változatlan volt, hogy nem fedi fel az információforrást.

A tanúmeghallgatás után visszakapott nyáron lefoglalt merevlemeznek az USB portjával amatőr módon babrált az informatikai szakértő. Ezt a portál észrevételezte, és fenntartja magának a jogot, hogy az eszköz működésképtelensége esetén kártérítést fog kérni, áll az Átlátszó cikkében.


Rovatok