Index Vakbarát Hírportál

Hogy lett a 380 milliósból 605 milliós röntgen?

Érdekes bevásárlások az egészségügyben I. rész

2011. november 2., szerda 11:20

Az ár nem volt a döntő szempont, amikor az óbudai önkormányzat arról döntött, hogy ki szállítson három darab új röntgengépet a kerület rendelőintézetébe. A hitelből finanszírozott közbeszerzésen – bár az olcsóbb is megfelelt a pályázati feltételeknek – a közel 230 millióval drágább ajánlatot hozták ki győztesnek. Az óbudai alpolgármester szerint a nagyvonalúnak tűnő döntésre az a magyarázat, hogy egy nagyon bonyolult gépre is szüksége volt a rendelőnek. Az intézet igazgatója, akit éppen a napokban mentettek fel, viszont semmit nem tud a beszerzésről, mert az eljárás előtt meg sem kérdezték, hogy milyen röntgengépet szeretne.

Hamarosan megszabadulhat régi, leamortizált röntgengépeitől az óbudai Szent Margit Rendelőintézet. Az intézmény az önkormányzat jóvoltából három új gépet kap 605 millió forintért. Kaphatott volna olcsóbban is, de a fenntartó a legjobbat akarta, amit természetesen meg kell fizetni.

A gépek beszerzésére az önkormányzat az idén már több kísérletet tett, az októberben lezárult harmadik nekifutás után viszont végre sikerült eredményt is hirdetni a tenderen, amely az üzembe helyezést és az elhelyezés építészeti munkálatait is magában foglalta.

A győztes a már említett 605 milliós ajánlattal a Saunik Kft. és a Fujifilm Magyarország Kft. párosa lett. A konzorciumot vezető Saunik Kft. új szereplő a gyógyászati termékek nagykereskedői piacán, hiszen csak januárban alapították. Fő tulajdonosa viszont az egészségügyi beruházások terén máshol is aktív Nyiri Viktort képviselő Biggeorge's NV Equity.

A beszerzést az eredményhirdetés ellenére nem sikerült komplikációmentesen lezárnia a kerületnek, mert a pályázat másik, érvényes ajánlatot tevő résztvevője a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. Az ajánlatokat elbíráló önkormányzatnak ugyanis csak második helyre hozta ki a Gerontex-Med Kft. – Renalpin Kft. jóval olcsóbb, 380 milliós árat kínáló pályázatát, jóllehet az ebben ajánlott röntgengépek is megfeleltek a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek.

A III. kerület által vállalt jelentős többletkiadás azért is magyarázatra szorul, mert az önkormányzati kassza Óbudán sem áll olyan jól, hogy a finanszírozást saját zsebből oldja meg. A gépeket egy korábban felvett fejlesztési hitelből tervezik megvásárolni, így elvileg jól jött volna a spórolási lehetőség.

A pályázatok elbírálását vezető Puskás Péter alpolgármester az Index kérdésére azt mondta, szerinte nincs ellentmondás abban, hogy összességében a drágább ajánlatot értékelték kedvezőbbnek. A gépekkel ugyanis a rendelőintézet két külön épületében váltják majd le az 1985 óta használatban lévő régieket, és a Vörösvári úti rendelőben egy extra tudású gépre volt szükség a megfelelő ellátás érdekében. Az alpolgármester szerint a két kisebb gép esetében nagyjából egyforma volt a két pályázat, az extra tudásúnál viszont egyértelműen a drágább ajánlat volt a jobb. Az árkülönbséget teljes egészében ez a gép indokolja, jelentette ki Puskás.

Az Index szerette volna kikérni a gépekről a majdani felhasználó véleményét is. A rendelő igazgató-főorvosa, Várszegi József azonban azt mondta, a röntgengépekről nem tud részleteket, mert a beszerzést teljes egészében az önkormányzat bonyolította, az orvosok véleményét nem kérdezték.

Várszegit egyébként a napokban felmentették posztjáról. A közbeszerzési döntőbizottságnál súlyos eljárási hibákat felvető beadványát időközben a vesztes pályázó is visszavonta. Pedig az Index birtokába került jogorvoslati kérelem szerint a Gerontex-Med többek között az kifogásolta, hogy az eredményhirdetés után megváltoztatták a nyertes pályázatban szereplő ajánlati árat: "téves feltüntetésre" való hivatkozással október 4-én nettó 605 millióból bruttó lett. A beadvány szerint az is előfordult az eljárás során, hogy a pályázathoz szükséges ajánlattételi dokumentáció részeként egy olyan, elvileg üres költségvetési és specifikációs kérdőívet kaptak az önkormányzattól, amelyben árak is szerepeltek. Később kiderült, hogy ezek az árak "egy az egyben megegyeztek" a nyertes ajánlattal.

A vesztes ajánlattevőt is megkerestük, de a cég elzárkózott attól, hogy kommentálja a tenderen történteket.

(Cikksorozatban mutatjuk be az olyan, az egészségügy különböző területeihez kapcsolódó beszerzéseket, amelyek a fenti gépvásárláshoz hasonló árazási kérdéseket vetnek fel. Sorozatunk következő részében egy CT-vizsgáló beszerzését járjuk körül. Ha van információja zavaros, nehezen magyarázható finanszírozású tenderekről, jelezze ezen a címen. )

Rovatok