Index Vakbarát Hírportál

Schmitt Pál az Isztánokban

2011. november 9., szerda 23:11

Schmitt Pál Magyarország köztársasági elnöke hivatalos látogatásra Közép-Ázsiába utazott.

A régió országai közül már felkereste Üzbegisztánt, jelenleg pedig Türkmenisztánban tartózkodik. Csütörtökön a délutáni órákban innen is továbbhaladva Azerbajdzsánba utazik, ami egyben végpontja is lesz vasárnap kezdődött körutazásának.

Az államfő Üzbegisztánban Iszlam Karimov elnökkel tárgyalt, majd Buharában leleplezte Vámbéry Ármin emléktábláját. Szerda délelőtt Gurbanguly Berdimukhammedov türkmén államfővel folytatott tárgyalásokat, majd Akja Tajiyevna Nurberdiyevával, a türkmén parlament elnökével is személyesen találkozott.

Schmitt Pál felidézte, hogy Türkmenisztán 20 éve nyerte el függetlenségét - és - mint mondta - azóta az ország látványos fejlődésen ment keresztül, továbbá az elmúlt két évtizedben a semleges Türkmenisztán aktívan hozzájárult a béke, a biztonság és a stabilitás megteremtéséhez a régióban. "Ezért mindannyian hálásak vagyunk" - tette hozzá.

Az utazás része a magyar külpolitika Kelet felé nyitásának, továbbá azért is fontos, mert az elmúlt időben a térség politikai, gazdasági és biztonságpolitikai szempontból is felértékelődött – emlékeztet a Magyar Távirati Iroda.

Rovatok