Index Vakbarát Hírportál

Vízközműtörvényben törik le az orvossztrájkot

2011. december 30., péntek 15:55

Folytatva a szép parlamenti hagyományokat a Fidesz zárószavazás előtti módosító indítványként a vízközműről szóló törvényhez csapta a január 1-től fenyegető orvossztrájk megtörését szolgáló törvényjavaslatát a katasztrófa-egészségügyi ellátásról.

A hatályos házszabály szerint zárószavazás előtt csak koherenciazavar miatt lehetne módosítani egy törvényjavaslatot - azaz akkor, ha a szövege más törvényekkel lenne ellentmondásba. Ez aligha áll ez esetben, mivel a vízközműtörvény egy szava sem foglalkozott az egészégügyi törvénnyel, ám az alkotmányügyi bizottság indítványára hozzácsapták a katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló törvényt, ami egy teljes új fejezettel egészíti ki az egészségügyi törvényt.

A javaslat lényege, hogy ha a kormány egészségügyi válsághelyzetet hirdet ki, akkor korlátozhatják a betegjogokat - például a szabad orvosválasztást -, másrészt jogilag kötelezhetik az orvosokat a munkára.

És ha már elsalátásították a törvényt, nem álltak meg ennyivel. A vízközműtörvényhez kapcsolva módosítják az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló jogszabályt, a nemdohányzók védelméről szóló törvényt és a befektetési alapkezelőkről szóló, a múlt héten elfogadott törvényt is.

A nemdohányzók védelméről szóló módosítás értelmében a játékkaszinókban jövőre külön dohányzóhely kijelölése nélkül is lehet dohányozni. A javaslatot benyújtó alkotmányügyi bizottság elnöke, Salamon László szó szerint ezzel indokolta a törvényt: “„a zárószavazás előtti módosító javaslat alapján játékkaszinóban is lehet dohányozni kijelölt dohányzóhely hiányában”.

Rovatok