Index Vakbarát Hírportál

Az ombudsman e-mailben rúgott ki 14 embert

2012. január 2., hétfő 20:51 | tizenkét éve frissítve

E-mailben mondott fel a december 31-ig hivatalban lévő Fülöp Sándor zöld ombudsman tizennégy közvetlen munkatársának Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, értesült a Heti Válasz. A lap szerint az elbocsátások minden előzetes jelzés nélkül, váratlanul érték a stratégiai és tudományos főosztály vezetőjét, Zlinszky Jánost és munkatársait, köztük Lányi Andrást, valamint a jogi főosztály vezetőjét, Babai-Belánszky Tamást. A felmondólevelet megkapta még Czippán Katalin főosztályvezető-helyettes és több tudományos munkatárs: Biczó Imre, Kuslits Béla, Török Ádám, valamint Jánossy László, a természettudományi osztály vezetője.

A Heti Válasz szerint az elbocsátott munkatársak akkor kezdték sejteni, hogy veszélyben vannak, amikor rajtuk kívül mindenki más új e-mail címet kapott. Majd az érintett tizennégy munkatárs a régi levelezési címére azonos szövegű, nem névre szóló üzenetet kapott. Így tudták meg, hogy átvehetik felmentésüket a személyügyi kollégától. A neve elhallgatását kérő egyik elbocsátott munkatárs a lapnak azt mondta: „az emberi jogok ombudsmanja embertelen módon küldött el minket".

Az egyik elbocsátott munkatárs, Lányi András azt mondta: zöld szervezetek és elismert szakemberek azóta tiltakoznak a zöld ombudsman jogintézményének megszüntetése ellen, amióta az új alkotmány társadalmi vitára került. „A legkülönbözőbb formában figyelmeztettük a törvényhozókat, hogy jelentős alkotmányos visszalépésnek tartjuk a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jogintézményének megszüntetését."

Héftőn megalakult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) és egyúttal megszűnt az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH). Az Országgyűlési Biztosok Hivatalának megszüntetésével a jogrendből kikerült az adatvédelmi biztos jogintézménye és létrehozták a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH). Az alapjogokat védő biztosnak megkülönböztetett figyelmet kell fordítania a gyermekek, a jövő nemzedékek, a Magyarországon élő nemzetiségek, valamint a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak védelmére.

Az ombudsman reagált

A Heti Válaszban megjelent cikket, illetve az Index által szemlézett változatot olvasva Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa kedden a következőket tette közzé:

"Jelentős funkcióváltás és átszervezés zajlik az alapvető jogok biztosának új hivatalában. Az immár egységes szervezetben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa volt munkatársainak kétharmada is dolgozik, közöttük ketten vezető beosztásban. Emellett három fős saját stáb segíti Fülöp Sándort, az alapvető jogok biztosának helyettesét. Az alapvető jogok biztosának egységes szervezetében lehetőség van rá, hogy nem csupán a jövő nemzedékek ügyeivel közvetlenül foglalkozó munkatársak, hanem ha kell, akár a hivatal egésze is bekapcsolódjon környezetvédelmi problémák vizsgálatába, amennyiben azt a biztos helyettese kezdeményezi és a biztos támogatja. Az alapvető jogok biztosa új hivatalának nincs módja önálló környezettudományi centrum fenntartására, ezért a vizsgálatokhoz szükség esetén külső szakértők és források segítségét is igénybe veszi.

A szervezet átalakítására, a személyi változásokra, valamint a nyilvánosság tájékoztatására az Alaptörvény életbe lépése utáni első munkanapon nyilt lehetőség. A 2012 január 2-án kezdett folyamat, az alapvető jogok biztosa hivatalának átszervezése, az új szervezet kialakítása az idén folytatódik."

Rovatok