Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor, a kalóz

2012. január 14., szombat 15:37

A Der Tagesspiegel című német liberális lap Magyarország kevéssel az államcsőd előtt címmel közölt összeállítást szombaton. A szerző, Paul Flückinger megjegyezte: elemzők szerint már január végére beállhat a csődhelyzet, és a fizetésképtelenség veszélye "kanosszajárásra kényszerítette" a budapesti kormányzatot.

A Berliner Zeitung című baloldali lap Budapesti felkelés címmel közölt riportot ellenzéki szerveződésekről. Frank Herold, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó munkatársa szerint Orbán Viktor az utóbbi másfél évben "tett egyet-mást, hogy a fiatal demokráciát felváltsák az autoriter struktúrák". Budapesten egyre nő a harag a miniszterelnök politikája iránt, "az ellenzék azonban még nem egészen tudja maga sem, hogy valójában mit is akar elérni" – vélekedik.

A Der Standard című liberális osztrák napilap Fellegi Tamás és Christine Lagarde tárgyalásairól közölt tudósítást. Lagarde a megbeszéléseken világossá tette, hogy a tárgyalások kezdete előtt kézzelfogható lépéseket akar látni. Az eljárás szokatlan, és az IMF és Magyarország közötti rossz viszonnyal magyarázható - írta a lap.

Orbán Viktorról közölt egész oldalas portrét szombati számában a Le Soir című, baloldali liberális irányultságú brüsszeli lap. Az írás címe Európa kalózának, kalandorának ("le forban de l'Europe") minősítette a magyar kormányfőt. A szerző - Pascal Martin - szerint Orbán Viktor, miután Magyarországon megragadta a hatalmat, hozzálátott ahhoz, hogy huszáros eszközökkel megerősítse azt. Módszerei "üvöltést váltanak ki Európában" - írta.

A The Times című vezető brit konzervatív napilap tudósítója, Adam LeBor szombati írása szerint Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügye emlékeztet Karl Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszter botrányára.

Rovatok