Index Vakbarát Hírportál

A Jó Állam esélyt teremt a továbbtanulásra

2012. február 7., kedd 16:45

A jó államnak - amit a közigazgatási minisztérium következetesen Jó Államnak nevez - az a szerepe, hogy esélyt teremtsen mindenkinek, aki felsőfokú tanulmányokat akar végezni, jelentette ki Kis Norbert, a nemzeti erőforrásminisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a Startégiai menedzsment a felsőoktatásban című műhelykonferencián.

Kis szerint a legtehetségesebbeket ezen felül támogatnia is kell az államnak. Ezt a célt szolgálja a nemzeti fejlesztési törvény, "amely egyes stratégiai kérdéseket már eldöntött, megkezdődött az új finanszírozási rendszer felépítése, amelynek alappillérei az intézményi támogatás, az ösztöndíj és a részösztöndíj", valamint fontos eleme a felsőoktatás költségvetésének az önköltséges hallgatók által fizetett képzési díj.

Idén a négyéves intézményfejlesztési terveket kell kidolgozni, az új stratégiai tervezés lényege, hogy "nem ragadják ki a felsőoktatást a nemzetstratégiai térből". A közigazgatási minisztérium pedig olyan kormányrendeletet készít elő, amely a teljes stratégiai tervezési rendszert szabályozza, ideértve nem csak a tervezést, hanem a megvalósítást, az értékelést, illetve a visszacsatolást is.

Rovatok