Index Vakbarát Hírportál

Berepültük a román és ukrán határt

2012. március 4., vasárnap 19:13

A Tisza folyó Ukrajna és Románia határához közel eső területeit katasztrófavédelmi célból repülték be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai.

Ukrajnában és Romániában a Felső-Tisza vidékén, a Tisza folyó ukrán, illetve román vízgyűjtő területén végzett árvízvédelmi légi szemrevételezés megelőzési, felkészülési céllal történt, mindehez egy MI2-es helikoptert használtak.

A felderítés három órán át tartott, célja az volt, hogy kiderüljön, a Tisza vízgyűjtő területein  lévő hó olvadása okozhat-e hazánkban a 2001-hez hasonló árvízi károkat. A felderítés is hozzásegít ahhoz, hogy időben megtörténjen a vizek kártétele elleni védekezésre való felkészülés. A BM OKF és az ORFK munkatársa az ukrán és a román társszervek bevonásával repülte végig a Felső-Tisza vidékét.

A közös katasztrófavédelmi-vízügyi légi felderítés során vizsgálták azt is, hogy a szomszédos országokban megtették-e az árvízi megelőző intézkedéseket, felmérték az ukrán-román tiszai védművek állapotát, a Tisza folyó vízgyűjtő területének hóban tárolt vízkészletét, a Tisza folyó vízfelszínének jéghelyzetét, a Tiszába futó folyók vízszintjét, a környező hegyekből később leolvadó hó vastagságát.

A közös légi szemrevételezés során kiderült, hogy a Tisza folyó romániai partszakaszai még mindig fagyottak, a környező hegyekben lévő hó vastagsága elérheti a 35-40 centimétert. A román vízügyi hatóságok tájékoztatása szerint 2012. március 10-ig rendkívüli áradásokra, gyors felmelegedésre nem kell számítani. A román és az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a Tisza román és ukrán szakaszain rendkívüli vízügyi készültség nincsen.

A légi berepülés során a román vízügyi szakértő segítségével a romániai árvízi védművek, hidrometeorológiai mérőállomások, hidak állapotát is sikerült a levegőből megszemlélni és lefotózni. A közös árvízi megelőző légifelderítés a Tisza-parti Máramarosszigetig történt meg. A BM OKF a kölcsönös adat- és információcsere érdekében a légi szemrevételezés fotóit megosztja az ukrán és a román társzervekkel.

Rovatok