Index Vakbarát Hírportál

A Fideszben nincs napirenden a Schmitt-ügy

2012. április 1., vasárnap 17:09

A kormánypárti frakciók vezetése szerint nincs miért meghallgatni Schmitt Pált. Az ügy ettől még szóba kerülhet, szinte biztos, hogy lesz, aki rákérdezzen a hétfői frakcióülésen.

Hivatalosan nem szerepel a Fidesz-KDNP hétfő délelőtti frakcióülésének napirendjént Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügye, értesült kormánypárti forrásokból a Népszabadság. A kereszténydemokrata frakcióvezető, Harrach Péter szerint Schmitt "meggyőző volt" a tévében, nem hiszi, hogy még külön meg kéne hallgatni.

A Fidesz-frakcióban ugyanakkor vannak néhányan, akik szerint volna mit kérdezni Schmittől, de ez biztosan kínosan érintené a köztársasági elnököt. A Népszabadság kérdésére amúgy a Fidesz is megerősítette, hogy a plágiumügy nem szerepel a frakció napirendjén, de ez változhat, "ha elnök úr szeretne azok számára is magyarázattal szolgálni, akik megválasztották". "Kérdés, hogy el mer-e jönni" - kommentálta mindezt a lap egyik, neve elhallgatását kérő fideszes forrása.

Kérdés, hogy a frakcióvezetés akaratát mennyire sikerül keresztülvinni a frakción - melynek több tagja pénteken az Index érdeklődésére még akkor is "esélytelennek" nevezte Schmitt maradását, amikor már elterjedt, hogy Orbán Viktorék megadják az elnöknek a lehetőséget arra, hogy megvédje magát. A Népszabadságnak nyilatkozó egyik frakciótag szerint "megkerülhetetlen lesz az államfő le nem mondási ügye", "valaki biztos szóba hozza".

Rovatok