Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz elnöksége már tudja, kit akar

2012. április 2., hétfő 17:50 | aznap frissítve

A Fidesz elnöksége információink szerint nemrég véget ért ülésén eldöntötte, hogy kit akar köztársasági elnöknek jelölni.

Lázár János a parlamentben korábban azt mondta, hogy mind az öt párt véleményét meghallgatják Schmitt lehetséges utódjáról. Az elnökségi ülésről távozva Kövér László azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a végső döntéssel meg kell várni az ötpárti egyeztetést.

Úgy tudjuk, hogy Kövér László megbízott köztársasági elnöknek van a legnagyobb esélye, hogy Schmitt Pál utódja legyen. Schmitt Pál jelölésekor éppen Kövér volt az, aki konfrontálódott Orbán Viktorral az elnökség megbeszélésén, amikor azt az álláspontot képviselte, hogy Schmitt jelölése politikai károkat okozhat a Fidesznek.

A lehetséges elnökök közt emlegetik még Martonyi János jelenlegi külügyminisztert, Áder Jánost, a Fidesz egyik alapítóját, Pálinkás Józsefet, az MTA elnökét, Vizi E. Szilvesztert, az akadémia volt elnökét és Trócsányi Lászlót, egykori alkotmánybírót, jelenlegi párizsi nagykövetet. Annyit lehet tudni, hogy magas rangú fideszes forrásunk szerint Orbán Viktor a délelőtti frakcióülésen már felvetette, hogy egy nála jobboldalibb köztársasági elnököt képzelt el.

Forrásaink szerint nem kizárt, hogy a felsoroltakon kívül végül egy a politikában eddig járatlan, eddig a találgatások közt nem szereplő jelöltet támogat majd a Fidesz elnöksége.

Rovatok