Index Vakbarát Hírportál

Orbán elrohant Schmitt Pálhoz

2012. április 2., hétfő 11:03 | aznap frissítve

Az Index információi szerint a Fidesz ma reggel 9 órakor kezdődő frakcióülése körülbelül fél tíz körül félbeszakadt, mert Orbán Viktornak váratlanul el kellett mennie. Úgy tudjuk, hogy Schmitt Pál hívta fel Orbán Viktort, aki azonnal el is ment hozzá.

A hétfő reggel frakcióülésre érkező Orbán Viktor azt mondta: ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle. A kormányfő kijelentette: azt az ellenzéki felvetést, "hogy majd váltsa le a Fidesz-frakció Schmitt Pált, hiszen ő szavazta meg, vissza kell utasítanunk, mert minden embert, akit a parlament megválasztott, a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illet meg, és ezt tiszteletben kell tartani".

A fébeszakadt frakcióülésről sorra jöttek el a képviselők, köztük Rogán Antal, Balog Zoltán, Hende Csaba, Hoffmann Rózsa, és Semjén Zsolt, aki talán a közelgő húsvét miatt egy barkaágat tartott a kezében. A képviselők közül csak kevesen voltak hajlandók nyilatkozni. Egyikük annyit mondott, hogy az ülésen Orbán Viktor beszélt, de ennek részleteiről nem akart elárulni semmit. Csak annyit jegyzett meg, hogy úgy látja, ez az ügy még nem zárult le a Fidesz részéről.

A frakció egyik befolyásos tagja az Indexnek azt mondta: Orbán csak rövid ideig beszélt, amit azzal indokolt, hogy nem ér rá hosszabb időt ott maradni a frakcióülésen. Orbán beszédéből végig nem derült ki, hogy személyesen mi a véleménye a helyzetről. Azt mondta, ha beáll az a szituáció, hogy Schmitt mégis távozik, akkor a kormányfő egy magától jobbra álló embert szeretne jelölni a posztra, aki meg tudja védeni az alkotmányt. A kormányfő szerint egyébként nincs olyan morális kényszer, hogy a frakció beavatkozzon a helyzetbe.

Orbán beszéde után két hozzászólás volt. Az egyik felszólaló, Iván László sem mondta ki, hogy Schmitt Pálnak le kellene mondani. Ő elsősorban a Semmelweis Egyetem szempontjából elemezte a történteket.

Forrásunk szerint  akár még fordulat is állhat be ma az ügyben, miután a köztársasági elnök hétfőn a parlamentben is felszólal. A képviselő szerint ma dőlhet el véglegesen, hogy Schmitt Pál a posztján marad vagy lemond. A képviselő úgy látta, a lemondás bejelentése sem zárható ki, de most nagyobb esélyét látja annak, hogy a köztársasági elnök küzdeni akar. Schmitt várhatóan arról beszél, miért küzd, milyen szempontokat mérlegel és mi állhat az ellene indított támadások mögött.

Forrásunk személyes véleménye szerint Schmitt ügye erkölcsileg azon az alapon védhető, hogy a kilencvenes évek elején nem támasztottak szigorú követelményeket a kisdoktorikkal szemben. Ha megnéznénk, hogy abban az időben milyen értekezéseket fogadtak el, találnánk Schmittéhez hasonlót.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ugyancsak hétfő reggel arra a kérdésre, mit gondol, le kell-e mondania az államfőnek, azt válaszolta: "ez az ő dolga". Hozzátette, a kereszténydemokraták álláspontja változatlan az ügyben.

Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének délelőtt 11 órára meghirdetett sajtótájékoztatója "egyéb okok miatt" elmarad, közölte a frakció. A tájákoztatót délután egy későbbi időpontban tartják meg.

Rovatok