Index Vakbarát Hírportál

Lázadnak a tanárok az igazgatóváltás miatt

2012. április 4., szerda 18:54

Teljes a felháborodás az igazgatóváltás után a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban. A helyi vélemények szerint pályáztatás és bármiféle szakmai megalapozottság nélkül, egyértelműen politikai nyomásra nevezték ki az új vezetőt. A tanárok nem akarnak együtt dolgozni az új igazgatóval, huszonketten inkább lemondtak osztályfőnöki megbízatásukról.

Mivel április elsejéig az összes, korábban a megyei önkormányzatok fenntartása alá tartozó, most az államhoz átkerülő középiskolában újra kellett pályázni az igazgatói tisztségre. Emiatt 210 iskolaigazgató megbízatása megszűnt, köztük van a szigetszentmiklósi gimnázium is.

Míg korábban az iskolaigazgatók kinevezéséről a képviselőtestületek vagy a megyei közgyűlések döntöttek, a pályázatokat mostantól a kormányhivatalok bírálják el. A középiskola irányítására a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ írt ki pályázatot január elején.

Az egyik pályázó a tavaly augusztus óta megbízott igazgatóként dolgozó Czita Zoltán, a másik jelölt Mede Norbert, a nevelőtestület magyar-történelem szakos tanára volt. A két induló közül a tantestület végül 40:2 arányában Czita pályázatát támogatta.

Múlt pénteken aztán a gimnázium levelet kapott a Pest Megyei Intézményfenntartó Központtól, miszerint a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) valamennyi Pest megyei közoktatási intézménybe kiírt intézményfenntartói pályázatot érvénytelenített, ezért új pályázatot írnak ki április közepéig. Kedden délután közölték egy alkalmazotti értekezleten, hogy az új pályáztatás eredményes befejezéséig, azaz legkésőbb július 31-ig Mede Norbertet jelölik ki a gimnázium ideiglenes igazgatójának.

Czita Zoltán, a gimnázium korábbi megbízott igazgatója az Indexnek elmondta, nem érti a döntést, ami a száz legjobb középiskola rangsorában huszadik helyezést elért gimnázium esetében nem látszik szakmailag megalapozottnak, csak a dolgozói közösség arcul csapásának tartja.

Az 54/2012. (III. 30.) számú kormányrendelet szerint az intézményvezetői feladatok ellátására kiírt pályázat nem vezetett eredményre, nem volt pályázó, illetve egyik pályázó sem kapott megbízást, az intézmény vezetésével kapcsolatos feladatokkal a pályázati eljárás eredményes befejezéséig, de legfeljebb 2012. július 31-ig megbízható az is, akinek az intézmény vezetésére szóló magasabb vezetői megbízása 2012. március 31-én a törvény erejénél fogva megszűnt, vagy aki a nevelőtestületnek az adott intézménytípusnak megfelelő iskolai végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező tagja.

Ugyanakkor egy kormányrendelet szerint amennyiben nincs eredménye a pályázatnak, arra a néhány hónapra az intézmény vezetésével kapcsolatos feladatokkal meg lehetett volna bízni a korábbi igazgatót, vagy a nevelőtestület egy tagját. A Pest Megyei Intézményfenntartó Központ ez utóbbi mellett döntött. Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman az Indexnek elmondta, úgy tudja, hogy a legtöbb iskolában a regnáló vezetőket bízták meg az ideiglenes vezetéssel, de a szigetszentmiklósi gimnázium kinevezése is szabályos volt, nem vet fel oktatásjogi aggályokat. Az ombudsman viszont tájékoztatást kér a kormányhivataltól a kérdésben, és arról is, hogy miért érvénytelenítette a szaktárca az összes Pest megyei pályázatot.

A Nefminél megkeresésünkre elmondták: azért nyilvánítottak érvénytelenné a pályázatokat, mert azokban formai hibák voltak, és így  jogi problémák merültek fel. Kérdésünkre, hogy a többi megyét is érinti-e a probléma, a tárca azt közölte, hogy valószínűleg csak a Pest megyei iskolák igazgatóinak kell új pályázatot benyújtaniuk. A Nefmi minden megyét tájékoztatott arról, hogyan kell kírni a pályázatokat, de ezek Pest megyében végül hibásan jelentek meg.

Meggondolja a pályázást

Czita Zoltán csak annyit mondott: még gondolkodik az újrapályázáson, de a pályáztatás nélküli kinevezést sem ő, sem a tantestület nem tartja méltányos döntésnek. A tanárok nyílt levelet is írtak, többek között Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárnak és Aáry-Tamás Lajosnak, amelyben felháborodásuknak adnak hangot, mert Mede Norbert szakmai indoklás és állásfoglalás nélkül került az igazgatói székbe. „Végsőkig és egységesen kitartunk korábban kialakított álláspontunk mellett, mely szerint oktatási és nevelési feladataink ellátása kizárólag magas színvonalú szakmai irányítás alatt történhet meg, ezt pedig az újonnan kinevezett intézményvezető személye a legkisebb mértékben sem garantálja" – állt a nyílt levélben.

Szerda délelőtt 23 tanár aláírásával az alábbi nyilatkozat is megjelent az iskola honlapján: „Mivel az újonnan kinevezett igazgatóval való együttműködést lehetetlennek tartjuk, osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői megbízatásunkról a mai nappal lemondunk”. De nemcsak a korábbi igazgató, hanem a tantestület, a szülők és diákok sem értenek egyet az igazgatói kinevezéssel. A Batthyányba járó egyik diák édesanyja például észrevehetetlen és jelentéktelen tanárnak minősítette Medét, a diákok a Facebookon tiltakozó oldalt hoztak létre, az iskola vezetése pedig szerda délután 18 órára szülői fórumot hívott össze a kialakult helyzet megvitatására.

Kétes támogatások?

A Stop.hu szerint a tavaly novemberig Írországban chipösszeszerelőként dolgozó Mede annak köszönheti kinevezését, hogy Kövér László ideiglenes köztársasági elnök közeli barátja. A portál azt is megemlítette, hogy múlt héten Szigetszentmiklós képviselő-testületi ülése elé került előterjesztésében a város társadalmi szervezeteinek kiírt támogatások között szerepel Mede továbbtanulásának támogatása is: „Mede Norbert továbbtanulásához 240 000,-Ft támogatást kapott, amiből az első félévi tandíj kifizetésére a 120 000,-Ft felhasználását igazolta, a második félévre vonatkozó 120 000,-Ft felhasználását nyilatkozata szerint a közel jövőben fogja igazolni".

Az Országgyűlés Sajtószolgálata szerda délután reagált a portál állításaira. A közlemény szerint nem felel meg a valóságnak, hogy Mede közeli barátja lenne Kövér Lászlónak. „Ezek alapján minden alapot nélkülöz az az újságíró által sugallt következtetés, hogy Mede Norbert az Országgyűlés elnökével ápolt kapcsolata miatt kapta meg az igazgatói megbízatást” – tették hozzá.

Mede Norbertet a cikk megjelenéséig nem tudtuk elérni.

Rovatok