Index Vakbarát Hírportál

Kizárták Endrésik Zsoltot a Jobbik frakciójából

2012. április 25., szerda 16:13

A párt elnöksége szerint Endrésik Zsolt belső ügyeket szivárogtatott ki a hvg.hu-nak valótlanul, illetve "részben valótlanul". Felszólították, hogy adja vissza parlamenti mandátumát.

Kizárta a Jobbik a párt frakciójából Endrésik Zsolt országgyűlési képviselőt. A pártvezetés felszólította, hogy adja vissza parlamenti mandátumát. A Jobbik országos elnökségének közleménye szerint egyértelművé vált, hogy Endrésik „önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedett", amihez Pősze Lajost, a pártból korábban kizárt képviselőt és a hvg.hu hírportált hívta segítségül. A Jobbik szerint ebben Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselői is társai voltak, mindhármuk esetében kezdeményezték a pártból való kizárást.

Ellentétek szítása

A kizárásról a szerdai frakcióülésen titkos szavazáson döntöttek, az ülésen Endrésik nem vett részt. A közlemény szerint „az országos elnökség nem tűrheti, hogy a soraink között bárki csúsztatásokkal és szemenszedett hazugságokkal, a velünk ellenséges személyekkel és médiumokkal közösen igyekezzen ellentéteket szítani a szervezeten belül".

Ma reggel érkezett hír arról is, hogy feltörték Endrésik Zsolt e-mail fiókját. Endrésik az Indexnek elmondta, ebben az ügyben járt éppen a rendőrségen, és még az Államvédelmi Hatóságot is értesítette, ezért nem ment el az ülésre. A kizárásról SMS-ben értesült.

Kérdésünkre, hogy valóban kiadott-e információkat a hvg.hu-nak, azt mondta, koncepciós eljárásról van szó, holnap pedig sajtótájékoztatót tart az ügy tisztázására.

Tiszaeszlár és borsodi botrány

A hvg.hu a közelmúltban többször is foglalkozott a Jobbik belső ügyeivel. Többek között arról írtak, hogy Baráth Zsolt képviselő a tiszaeszlári pert emlegető felszólalása után éles vita alakult ki a párt belső levelezőlistáján. A cikk miatt a Jobbik jogi lépésekkel fenyegette a hvg.hu-t.

Szintén a hvg.hu írt arról, hogy a párt Borsod megyei elnöksége (melynek vezetője Endresik Zsolt) azért mondott le, mert így akarták kifejezni, hogy elegük van Szegedi Csanádból. A cikk szerint a párt jelenleg EP-képviselőként dolgozó alelnöke a mai napig döntően befolyásolja a párt ügyeit Borsod megyében (ahol korábban kiépítette a pártszervezetet), ez ellen lázadtak fel a jelenlegi borsodi vezetők.

A kiszivárogtatott információnak egy jobbikos forrás valótlannak, illetve "részben valótlannak" nevezte.

A MIÉP-ben kezdte

Parlamenti életrajza szerint Endrésik 1976-ban született Ózdon, az ELTE tanárképző főiskoláján földrajz-történelem szakon, majd a Debreceni Egyetemen földrajz szakon diplomázott. 2000-től 2003-ig a MIÉP bánrévei alapszervezetének elnöke volt. 2008-ban megalakította a Jobbik putnoki alapszervezetét, ennek azóta is elnöke, később megyei vezető is lett. A 2010-es országgyűlési választásokon területi listáról jutott a Parlamentbe.

Rovatok