Index Vakbarát Hírportál

Endrésik: nem én váltam alkalmatlanná, hanem az elnökség

2012. április 26., csütörtök 16:14

Nagy megdöbbenéssel értesült Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő szerdán, hogy a Jobbik frakciója titkos szavazással kizárta a frakcióból és kezdeményezte a pártból való kizárását is. Az ellenzéki politikus csütörtökön, Budapesten újságíróknak nyilatkozva leszögezte: szerinte koncepciós eljárás áldozata lett, mert "ki merte nyitni a száját a párt vezetése ellen". Azt ügy kapcsán úgy fogalmazott: "nem én váltam alkalmatlanná képviselőnek, hanem az elnökség vált alkalmatlanná arra, hogy elnökségként működjön."

A Jobbik országos elnöksége szerdán közleményben tudatta, hogy a képviselőcsoport kizárta a frakcióból Endrésik Zsoltot. Az indoklás szerint a Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselők "önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek, melyhez segítségül hívták az áruló, esküszegő Pősze Lajost - volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselőt - és a balliberális hvg.hu hírportált is".

A Jobbik országos elnöksége ezért szerdai ülésén a három politikust tisztségeiktől megfosztotta és tanúk maghallgatása után képviselői mandátumukból is visszahívta őket egyhangú szavazásokkal, valamint etikai eljárást kezdeményeztek a pártból való kizárásuk érdekében. Erre azt követően került sor, hogy a képviselőtársak megismerték Endrésik Zsolt írásos védekezését, aki ugyanakkor személyes megjelenési kötelezettségének nem volt hajlandó eleget tenni a képviselőcsoport szerdai ülésén - írták a közleményben.

Endrésik Zsolt a párt borsod megyei elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén mondott le. A hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület "így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból."

Endrésik Zsolt csütörtökön ismertette: szerda hajnalban ismeretlenek feltörték a személyes email-fiókját és onnan belsős jobbikos címekre leveleket küldtek szét, amelyek egy része valódi volt, egy része manipulált, egy része pedig hamisítvány. A szétküldött levelekben - amelyeket szerdán a kuruc.info és a barikad.hu is nyilvánosságra hozott -  Endrésik Zsolt Pősze Lajossal, Kisgergely Andrással és Nagyházi Zoltánnal a hvg.hu-n megjelent cikk végleges tartalmáról egyeztetett.

Az MTI kérdésére ugyanakkor Endrésik Zsolt kijelentette: ez "szemenszedett hazugság", semmilyen köze nem volt a megjelent cikkhez és sosem szivárogtatott ki a Jobbik belső ügyeiről semmit. Éppen ezért a képviselő feljelentést is tesz a rendőrségen a magánlevelezést nyilvánosságra hozó két internetes oldal ellen.

Endrésik Zsolt elmondta: a fiókhoz szerda hajnal óta nem fér hozzá, így az onnan érkező levelek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget.     Hozzátette: a fiók feltörését követően szerdán reggel Vona Gábor a Jobbik elnöke telefonon kérte, hogy jelenjen meg az országos elnökség szerdai ülésén. Endrésik Zsolt ugyanakkor jelezte, hogy tud elmenni, mert "állampolgári kötelezettségének megfelelően" az Országos Rendőr-főkapitányságra (ORFK), majd az Alkotmányvédelmi Hivatalba (AH) ment, hogy feljelentést tegyen a fiókjának feltörése miatt.

Miután ezzel végzett sms-ben jelezte Vona Gábornak, hogy áll az elnökség rendelkezésére, ekkor azonban a válasz üzenetben már arról tájékoztatta a pártelnök, hogy visszahívták mandátumából és kezdeményezik a kizárását is. Kiemelte: a Jobbik szerdai közleményével ellentétben semmilyen iratot nem kértek tőle és ő nem is adott az elnökség számára, és azt sem tudja, hogy milyen tanúkat hallgattak meg az ügyében.     Endrésik Zsolt hangsúlyozta: amíg ezt az ügyet a rendőrség fel nem deríti és az etikai bizottság nem zárja le a vizsgálatot – bár szerinte "nyilván" el fogják marasztalni - addig úgy érzi, hogy a párt tagja, ezért addig "szóba sem jöhet" a mandátuma visszaadása.

Endrésik Zsolt elismerte, hogy a Jobbiknak tett esküje szerint az elnökség kétharmados döntése esetén vissza fogja adni a mandátumát, de úgy fogalmazott: akkor azt gondolta, hogy "harcostársakkal van körbevéve, de változtak az idők és lehet, hogy nem én váltam alkalmatlanná képviselőnek, hanem az elnökség vált alkalmatlanná arra, hogy elnökségként működjön."     Kérdésre válaszolva elmondta még, hogy "jó ideje" ismeri Pősze Lajost, néha "érintkeznek" is, de hogy ez indok legyen a kizárására, az szerinte "nonszensz".

Leszögezte azt is: sem ő, sem pedig a másik két jobbikos önkormányzati képviselő semmilyen hivatalos értesítést nem kapott az elnökség és a frakció döntéséről. A visszahívásának indoklásával kapcsolatban úgy fogalmazott: árulónak tartják és szerinte a Jobbikban is az "FKGP és a MIÉP útjára lépve jön az ügynöközés, az árulózás. Aki ki meri nyitni a száját, annak ebben a pártban már nincs helye és mehet."

Endrésik Zsolt ugyanakkor megerősítette: két hete borsod megyei elnökként a helyi elnökséggel együtt lemondott a tisztségéről, "mivel olyan folyamatok zajlanak a megyében és az egész Jobbikon belül, hogy néhány vezető személyiségnek - konkrétan Szegedi Csanádnak - mindent lehet, a vezetés teljes támogatásával és Szabó Gábor pártigazgató falazásával mindent el tud intézni". Szerinte az ő visszahívásuk egy "koncepciós eljárás", amelyhez hasonlóakkal "valószínűleg a későbbiekben is ki fognak zárni becsületes magyar embereket a Jobbikból." Az elnökség ilyen "koncepciós döntése egy hajítófát sem ér" - fogalmazott a jobbikos politikus.

Rovatok