no

Index Vakbarát Hírportál

A köztársasági elnök a szocialistáknak énekel

2012. április 30., hétfő 21:10

A szakszervezetek tömegbázisát az elmúlt években az érdektelenség és a májusi esők apasztották, idén a strandszezonnal kell megküzdeniük: a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint május elsején 28-32 fok lesz.

Így amikor az emberek nagy része kedd reggel tízkor még alszik vagy a szendvicseket keni a strandra, négy szakszervezet a Benczúr utcában kezdi el követelni a biztos munkahelyeket, a tisztes megélhetést és a működő közszolgáltatásokat.

Aki barnulni akar, az május elsejét ünnepelve is megteheti, mert az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a napozórétre vonul a Városligetbe.


Május 1. Budapesten nagyobb térképen való megjelenítése

A tömegbázist erősíti, hogy a szakszervezetek felvonulásába becsatlakozik az MSZP, amely a Bajza utcából indul. A szakszervezetek és a szocialisták azért nem az Andrássy úton vonulnak, mert ott délelőtt tízkor a Munkáspárt és a Magyar Szociális Fórum menete indul majd el ugyancsak a Városliget felé.

A Városligetben mindenki külön táborozik le. A Ligetbe megérkező szakszervezeti aktivistákat a déli melegben a dögös rockabillyt játszó Mistery Gang hozza hangulatba. Mint minden évben, biztos most is fog valaki operettet énekelni, de a léha szórakozáson túl a szakszervezetek a résztvevők politikai nevelésével is foglalkoznak majd. Fórumokat tartanak, ahová meghívták a parlamenti pártokat, a Jobbik kivételével, aki nem áll túl közel a szívükhöz.

Egy biztos, az MSZP ott lesz a közelben. 11-től Mesterházy Attila beszél, aztán Josef Weidenholzer, a SOLIDAR elnöke, EP-képviselő, Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, fővárosi frakcióvezetője, Gurmai Zita EP-képviselő, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke, Komjáti Imre, a Munkát, kenyeret! egyesület elnöke és Sass Szabolcs, a Societas elnöke.

Délután fél háromkor elmegy a szocialistákhoz a köztársasági elnök, mármint az alternatív. Dopeman láthatóan nem ügyel arra, hogy pártok fölött álljon, de biztos elénekli majd az MSZP színpadán az egybegyűlteknek azt, hogy

Bazmeg az Orbánt,

Bazmeg a kormányt,

Bazmeg az MSZP-t és a Gyurcsányt,

Bazmeg az LMP-t meg a Jobbikot,

Bazmeg a sok fizetett naplopót.

De hol lesz mindeközben a Jobbik? Messze. Ők a Hajógyári szigeten mutatják meg, hogy miben különbözik egy nemzeti majális egy balos majálistól. Hogy miben? Nem sokban, mert például itt is lesz légvár, kézművesfoglalkozás és kisállatsimogatás, de meg lehet tudni azt is, hogy milyenek az ősi harceljárások vagy hogyan lehet lóról nyilazni, meg azt, hogy mégis mit csinálnak Brüsszelben a Jobbik EP-képviselői, Balczó Zoltán és Morvai Krisztina. Dopeman akár itt is lenyomhatná a fenti számot, de a Jobbik nem annyira nyitott a kritikára, ők inkább a Romantikus Erőszakot, a Kormoránt és a Lordot hívták.

Aki nem szereti a tömeget, az menjen a Demokratikus Koalíció rendezvényére a Városligetbe. Délben a tűző napon hallgassa meg Gyurcsány Ferencet, és utána is nagyon érdekes lesz a program, mert "a DK elnökségi tagjai reagálnak a délelőtt elhangzottakra".

Rovatok