Index Vakbarát Hírportál

Drámain csökkenhet a Balaton vízszintje

2012. május 18., péntek 21:29

Kritikussá válthat a Balaton vízhelyzete, ha az ország továbbra sem költ a tóval kapcsolatos kutatásokra, holott fel kellene készülni arra, hogy pár évtized múlva a növekvő szárazság hatására a magyar tenger turisztikai vonzerejét is elveszítheti. Az ezredforduló óta 2010 kivételével minden évben átlag alatti csapadékmennyiség hullott a Balatonra, valamint hatszor fordult elő, hogy több vizet vesztett a tó, mint amennyi belekerült. Ilyesmire az 1921 óta tartó mérések óta egyszer sem került sor.

Aggodalomra ad okot, hogy a hetvenes évek óta jelentősen csökkent a vízgyűjtőkből a tóba folyó víz mennyisége, ráadásul a következő évtizedekben az éves középhőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal emelkedhet – magyarázta Varga György, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet tudományos főmunkatársa a Balatonnal kapcsolatos, sürgető lépésekkel foglalkozó szakmai napon. A jelenlegi helyzetről szólva hozzátette: pénteken 81 centiméteres volt a Balaton vízállása, ami a borúlátóbb előrejelzések szerint a szezon végére 60 centiméter alattivá, vagyis szélsőségesen alacsonnyá válhat. Ennél volt már sokkal rosszabb is a helyzet, hiszen a 2003-ban mért legalacsonyabb vízállás 23 centimétert mutatott.

A közép-európai tavak fenntartható használatának elősegítését célzó EULAKES projekt előrejelzései szerint pár évtized múlva számottevően szárazabbá válthat a tó körüli éghajlat, azonban 2015-2020-ig még nem várható jelentős változás, így van idő felkészülni, és megfelelő vízgazdálkodási stratégiát kidolgozni.

Rovatok