Index Vakbarát Hírportál

Megfenyegették a sajóhídvégi romákat

2012. június 4., hétfő 15:49

Uszító hangvételű levelet dobtak be ismeretlenek 19 roma család postaládájába a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóhídvégen. A helyesírási hibákkal teli egyoldalas szóróanyagon olyan feliratok olvashatók, mint a "Szebb jővöt és tszta, fehér Magyaországot!", "Bűdös cigány, meghalsz az egész fagyú családoddal együtt", vagy a „Meghaltok cigányok meghaltok!” mondatok.

A szórólap tetején a Jobbik logója, valamint egy nyilas zászló is látható, alul pedig a Magyar Gárda, illetve az „Éljen a magyar tiszta fehér nemzet” olvasható.

Takács Győző, Sajóhídvég polgármestere felháborítónak tartja az esetet. Mint az Indexnek elmondta, hétfő reggel fél nyolckor két roma hozta be a szóróanyagot a polgármesteri hivatal titkárságára. A polgármester feljelentés tett a Miskolci Rendőrkapitányságon, ezután a BAZ megyei Rendőr-főkapitányság vette át az ügyet. Takács Győző rendőri jelenlétet is kért a faluba, de mint hozzátette, a településen jelenleg nyugodt a hangulat.

Az eset miatt hétfőn délelőtt mintegy 50 roma jelent meg a falu polgármesteri hivatal előtt, és a polgármestert hibáztatták az uszító szórólapért. A romák kérdőre vonták Takács Győzőt, hogy miért "engedte be" a Jobbikot a településre. A polgármester elmondta, egy 2010-es rendezvényen kívül más jobbikos esemény nem volt a faluban. Hozzátette, mivel a képviselő-testület állásfoglalása az volt, hogy a faluházban minden politikai párt tarthatott bemutató rendezvényt a választások előtt, így a Jobbik is.


Nagyobb térképre váltás

Az uszító hangvételű kiadványtól a Jobbik közleményben határolódott el. Balla Gergő, a Jobbik országgyűlési képviselője, a pár megyei ügyvezető alelnöke provokációnak tartotta a levelet. Mint írták, visszautasítják, hogy ilyen kiadványokkal hozzák összefüggésbe a pártot, és egyúttal feljelentést is tettek a logójukkal kapcsolatos visszaélés miatt.

"A minősíthetetlen magyarsággal, helyesírási hibák tömkelegével megfogalmazott, uszító kiadványhoz a Jobbiknak nincs köze. A szöveg megfogalmazóit épp ezért azok között kell keresni, akiknek a Jobbik választójogot sem biztosítana, hiszen látható, hogy az alapfokú műveltséget sem voltak képesek elsajátítani.  Egyértelmű, hogy az elkövetők a párt jelvényének felhasználásával a helyi magyar és cigány lakosság egymás ellen hergelését tűzték ki célul" – áll a párt közleményében.

A BAZ megyei Rendőr-főkapitányság közösség elleni izgatás gyanúja miatt indítottak eljárást egyelőre ismeretlen tettes, vagy tettesek ellen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tiltakozik a rasszista akcióval szemben. Mint írták, elítélik az ilyen cselekedeteket és kérik a rendőrséget, hogy kiemelt figyelemmel kezelje az etnikai gyűlöletkeltést és a megfélemlítést célzó eseteket.

Rovatok