Index Vakbarát Hírportál

Neten a XVII. kerületi adóslista

2012. június 4., hétfő 23:15

A XVII. kerületi önkormányzat hétfőn honlapján közzétette a 30 napon túli, tízezer forintot elérő összeggel tartozó adósok listáját. Rúzsa Ágnes jegyző szerint az önkormányzat az adózás rendjéről szóló törvény szerint járt el, amikor a honlapon megjelentette az adózók nevét, címét és adótartozásuk összegét. A lista jelenleg 4205 lakos adatait tartalmazza, de az adatokat minden hónap elején frissítik. Az adósok között van olyan aki több mint 181 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak, de a többség adóssága nem éri el a 100 ezer forintot.

Korábban több települési jegyző is az önkormányzat honlapján tette közzé a helyi adó- és gépjárműadó-tartozással rendelkező magánszemélyek nevét, címét, az adótartozás összegét. Február végén Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos felszólította az önkormányzati adóhatóságokat, hogy az adóval tartozó magánszemélyek személyes adatait távolítsák el honlapjukról, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől.

Az adózás rendjéről szóló törvény 2012. január 1-jétől jogalapot teremtett arra, hogy az önkormányzati adóhatóság helyi adó és gépjárműadó esetében az ezer forintot elérő adótartozással rendelkező magánszemélyek nevét, címét és az adótartozás összegét az esedékességet követő tizedik naptól a helyben szokásos módon közzétehesse. Péterfalvi szerint az adatokat azért nem lehet interneten közzétenni, mert így a személyes adatok a világ bármelyik pontján elérhetővé válnak, ami túlmutat a jogalkotó szándékán.

Rovatok