Index Vakbarát Hírportál

E-mailben küldik a vízállásjelentéseket

2012. június 11., hétfő 11:28

Bár az Országos Vízjelző Szolgálat a honlapján június 5-től nem közöl vízállás-előrejelzési adatokat, a társaság az ország árvízi biztonsága érdekében elküldte az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak a hosszú távú Balaton-vízállás előrejelzést, a szakmai felhasználóknak pedig továbbra is elérhető a Hidrológiai Információs Rendszer, közölte Csúzy Anita, a vízjelző szolgálatot működtető Vituki Nonpprofit Kft. ügyvezetője. Az ügyvezető közlése szerint az árvízvédelemmel kapcsolatos szolgáltatást ezután is biztosítják, indokolt esetben pedig a szükséges adatokat telefonon vagy e-mailen küldik el .

Csütörtökön számoltunk be arról, hogy a 120 éves Országos Vízjelző Szolgálathonlapján június 5-én az a közlemény jelent meg, hogy  "munkaszervezési okok miatt" átmenetileg nem tudnak tájékoztatási és közreadási kötelezettségüknek megfelelni, azaz innentől nem közölnek részletes vízállásjelentést. A szolgálat honlapján megjelent tájékoztató szerint csak a biztonságos dunai hajózás számára nélkülözhetetlen hidrológiai információkat, így a dunai vízállásokat és a dunai gázlóviszonyokat teszik közzé.

Az Országos Vízjelző Szolgálat nemcsak az aktuális vízállásokat közölte, amelyek fontos információul szolgáltak a hajózoknak, vizitúrázóknak, horgászoknak és az árterekben élő több millió embernek.  A társaság - a meteorológiai szolgálathoz hasonlóan - a nyolcvanas évek közepe óta készít 4-6 napos előrejelzéseket is arról, várhatóan hogyan alakulnak az egyes folyók vízállásai.

A Duna vagy a Tisza vízgyűjtő területein mért vízállások, a csapadékmennyiség, a hóolvadási, csapadéklefolyási, duzzasztási adatok felhasználásával készítettek előrejelzéseket arról, mikor várható az átlagosnál magasabb vagy alacsonyabb vízállás a folyók magyarországi szakaszain. Ennek főként az árvízi felkészülésben van szerepe, de a vízállás-előrejelzés fontos a nagy mennyiségű vizet használó erőműveknek, így Paksnak, a hídépítőknek, a metróépítőknek vagy a csatornázási műveknek.

Az Országos Vízjelző Szolgálat eddig a Vituki keretein belül működött, amelyet ebben az évben
szétdarabolnak és feladatait más szervezeti egységekbe osztják szét. A Népszava szerint a Vituki dolgozói április óta nem kapták meg a teljes bérüket, és tömegesen zajlanak az elbocsátások. Tavaly még 240 ember dolgozott a szervezetnél, az utolsó 140 munkavállaló elküldését pedig a napokban jelentették be.

Szerettünk volna többet megtudni arról, hova kerülnek a VItuki részlegei, de a hivatalos közlés szerint erről jelenleg is folyik az egyeztetés a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium között.

Egy december 22-én megjelent kormányrendelet alapján a korábbi Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) helyett létrehozták a belügyminiszter alá rendelet Országos Vízügyi Főigazgatóságot és a vidékfejlesztési tárcához tartozó Nemzeti Környezetügyi Intézetet (Neki). A két szervezet közötti feladatok megosztását egyelőre még az érintettek sem tudják pontosan megmondani. A BM alá tartozó OVF-hez a közmunkák irányítása miatt kerülhettek a gátépítési, folyamszabályozási munkálatok, de a kormányrendelet szerint a Neki is ellát vízügyi igazgatási feladatokat.

Rovatok