Index Vakbarát Hírportál

Zsidó felmenői miatt mosakszik a Jobbik volt alelnöke

2012. június 26., kedd 19:55 | aznap frissítve

Szegedi Csanád, a Jobbik volt alelnöke interjút adott a párthoz közeli barikad.hu portálnak, amiben elismerte, hogy anyai ágon zsidó felmenői is vannak. Szegedi az őt ért támadásokra reagált ezzel: a volt alelnököt az elmúlt napokban több jobboldali hírportálon is kritizálták származása miatt. Szegedi anyai családfájáról néhány hete egy hungarista portál közölt részleteket, hangsúlyozva, milyen névmagyarítások fordultak elő a család múltjában.

Az ügy hátterében valószínűleg a Jobbik borsodi belháborúja áll. Áprilisban kizárták a Jobbik frakciójából Endrésik Zsoltot, a párt korábbi Borsod megyei elnökét, mert egy belső vizsgálat szerint Endrésik pártügyeket szivárogtatott ki a hvg.hu-nak. A hvg.hu írt többek között arról is, hogy az Endrésik vezette megyei elnökség lemondott, mert elegük volt Szegedi Csanádból. A cikk szerint az EP-képviselőként dolgozó Szegedi döntően befolyásolta a párt ügyeit Borsod megyében, ez ellen lázadtak fel Endrésikék. Endrésiket májusban a pártból is kizárták egy társával, Kisgergely Andrással együtt.

A Szegedi ellen indult internetes kampány nem volt sikeres, a vasárnap tartott tisztújító választmányi gyűlésen az EP-képviselőt 92 százalékos többséggel megválasztották a Jobbik Borsod megyei elnökévé.

Szegedi a barikad.hu interjújában elmondta, hogy másfél éve karaktergyilkossági kísérlet zajlik ellene, de valójában Vona Gábor a célpont, csak előbb a pártelnök támaszait akarják „levadászni”. Zsidó felmenőiről azt mondta, hogy nem tudott róluk, és az új információknak még ülepedniük kell, de a Kárpát-medencében soha nem a származás számított, hanem az, hogy ki hogyan viszonyul a magyarság ügyéhez. „A magyarság mindig vállalást jelentett és nem valami faji felsőbbrendűséget” – fogalmazott.

Rovatok