Index Vakbarát Hírportál

25 kiló robbanóanyag egy mészkőbányában

2012. június 27., szerda 17:56

25 kilogramm robbanóanyagot találtak kedd este a ma már természetvédelem alatt álló bélapátfalvai egykori cementgyár mészkőbányájában. Heves megye kormánymegbízott a terület feltárását kezdeményezi.

Horváth László kezdeményezését a volt bánya területén tartott szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, bemutatva azokat a tartályokat, amelyekben az ANDO (Hanal 1) elnevezésű robbantószert megtalálták. Azt mondta, hogy ez a terroristák által manapság használt robbanószer ipari változata. Utalt arra, hogy a bányászat 2003-as befejezésekor az egykori tulajdonosok, a svájci Holcim és a német Hedelberger-Schwenk cég vállalta, hogy rekultiválva adja át a bányát.

Egy természetjáró jelentette be a helyi tűzoltóságon, hogy robbanóanyag van a területen. A tűzoltóság haladéktalanul értesítette a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amelynek szakemberei kivonultak a helyszínre. A bejelentő által megjelölt területen kedd este műanyag hordókban 25 kilogramm ANDO (Hanal 1) típusú robbanóanyagot találtak.

Nem először bukkannak veszélyes anyagra a területen: 2008-ban a vastag betonfallal lezárt bányaüregekben több száz liter, a térség ivóvízbázisát veszélyeztető hidraulikaolajat és sérült, rossz állapotban lévő vasszerkezeteket találtak, az alsó bányaszinten pedig veszélyes hulladékok, olajszűrők, gumihulladék és bányagépalkatrészek kerültek elő.

Rovatok