Index Vakbarát Hírportál

Csúszik az ebadó Kaposváron

2012. június 27., szerda 18:11

Elhalasztják Kaposváron az ebrendészeti hozzájárulás, vagyis az ebadó bevezetését. Eredetileg július elsejétől vezették volna be, de az adókivetés alapjául szolgáló adatbázis hiányos, noha korábban azt tervezték, hogy a tavaszi oltási szezonban fogják felmérni a kaposvári kutyák számát.

Szerdától állatorvosok, közterület-felügyelők és állatvédők ellenőrzik, hogy a tulajdonosok betartják-e a kutyatartásra vonatkozó szabályokat. A tervek szerint öt nap alatt 436 kutyatartót keresnek fel. Azt ellenőrzik, hogy a kutyák be vannak-e oltva veszettség ellen, van-e az azonosításhoz szükséges kötelező csipjük, és a tulajdonosok betartják-e az ebtartási szabályokat. Ha a kutyatartók a szabályokat megszegik, 50 ezer forintig terjedő helyszíni vagy 150 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak – magyarázta Kéki Zoltán címzetes főjegyző.

A hatóságok szerdán már meg is kezdték a munkát a Nádasi utcában. Az ellenőrzésben résztvevő Kutyatár Egyesült tagjai jutalomfalatokkal lepték meg az ebeket, de kutyatápot is vittek magukkal arra az esetre, ha kóbor állatokat találnak. Eddig azonban nem találtak gazdátlan állatokkal, és az ebtartók is készségesen fogadták őket – számolt be a Sonline.hu.

Tóth Szabolcs, az állategészségügyi hatóság vezetője elmondta, az állatorvosok azt is ellenőrzik, hogy elég táplálékhoz és ivóvízhez jutnak-e a kutyák, és van-e olyan hely, ahova a tűző nap vagy az eső elől be tudnak húzódni.

Nevetséges összeg

Korábban Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az ebrendészeti hozzájárulásról hozott közgyűlési határozat beterjesztése előtt levélben kérdezte meg a kaposváriakat, hogy egyetértenek-e az ebadó bevezetésével, és a válaszadók 81 százaléka igennel válaszolt, noha a 24 000 kérdőívből csak háromezret küldtek vissza.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kaposvári önkormányzat a megyei jogú városok közül elsőként, tavaly december közepén döntött arról, hogy idén júliustól egy kutya után háromezret, a veszélyes kutyák esetén pedig húszezer forintot szednek az állattartóktól.

Szita Károly akkor az Indexnek azt mondta, 1,5-2 éve minden kutyatulajdonosnak felajánlották, hogy az állatokat ingyen ellátják az azonosítást megkönnyítő csippel, amire tízmillió forintot költött a város. A lehetőséggel akkor a kutyatartóknak nagyjából 90 százaléka élt, mintegy hatezer kutyát láttak el a "személyi igazolvánnyal".

A rendelet óta ugyan nincs több kóbor kutya a kaposvári utcákon, de a polgármester szerint ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz. " Egyáltalán nem támogatom, hogy valaki kedvtelésből négy-öt kutyát tartson. A havi 250 forint lehet, hogy azt fogja eredményezni, hogy egy-két ember kirakja a kutyáját, de ezeknek az állattartóknak inkább azt ajánljuk, vigyék be őket a menhelyre, ahova ingyen átveszik az állatokat" – mondta korábban a polgármester, majd hozzátette, szerinte az ebadóból "nevetséges összeg", nagyjából tízmillió forint fog befolyni a város kasszájába, ugyanakkor a kóbor állatok legalább duplájába kerülnek a Kaposvárnak, és az adó bevezetése is több munkát jelent az önkormányzatnak.

Rovatok