Index Vakbarát Hírportál

Nagykoalíciót hozott össze maga ellen Pokorni helyettese

2012. július 12., csütörtök 17:56 | aznap frissítve

Több hetes elhúzódó fegyelmi vizsgálat után szerdán rendkívüli testületi ülésen választotta meg öt évre a XII. kerületi önkormányzati testület az enyhe értelmi fogyatékos tanulókat is oktató Fekete István Általános Iskola igazgatóját. A kinevezést majdnem megfúró vizsgálattal a fideszes oktatásügyi alpolgármester egy platformra terelte Pokorni Zoltánt, a KDNP-t, az LMP-t és a Jobbikot is. Fonti Krisztina alpolgármester cáfolta, hogy Pokorni Zoltán és a frakció ellene fordult volna.

Elmaradt a XII. kerületben a tavaszi, szigetszentmiklósihoz hasonló iskolabotrány, miután a képviselőtestület előbb felmentette a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola vezetőjét az ellene indított fegyelmi eljárásban, majd szerdán öt évre kinevezte a korábban meghurcolt vezetőt az intézmény élére.

Az ügyet kirobbantó oktatási alpolgármester, Fonti Krisztina nemhogy megosztotta a kerületi képviselőket, hanem a magyar politikában kuriózumnak számító nagykoalíciót kovácsolt tevékenységével. Az alpolgármester az iskolaigazgatói poszt betöltésére megindított pályáztatással párhuzamosan belső ellenőri vizsgálatot kezdeményezett a tantestület által támogatott korábbi igazgatóhelyettes, Somogyiné Takács Andrea ellen túlórapénzekkel való visszaélés gyanújával.

A kerületben nagy visszhangot kapott vizsgálat miatt felfüggesztették az igazgatói pályázatot, de hamarosan kiderült, hogy a fideszes alpolgármesteren kívül szinte senki sem tartja megalapozottnak a vádakat. Fonti Krisztina végül maga ellen fordította saját párttársait, az LMP-t, a KDNP-t és a Jobbik képviselőit is.

Az Index információi szerint a kerületi KDNP elnöke levélbe fejezte ki értetlenségét az eljárás miatt, sőt azt is felrótta az alpolgármesternek, hogy a fegyelmi eljárás meghallgatásán azt mondta, nem indult volna fegyelmi eljárás az igazgatónő ellen, ha visszavonta volna az igazgatói pályázatát. Forrásaink szerint ugyanis az alpolgármesternőnek már a fegyelmi előtt volt saját favoritja a poszt betöltésére.

A helyi LMP frakció szerint „koncepciós eljárás” volt a fegyelmi megindítása, és maga a vizsgálat is. A fegyelmi eljárás megindításáról az oktatási bizottság ülésén úgy kellett volna dönteni, hogy a képviselők azt sem tudták, mi a hivatalos indoklás, csak a helyszínen osztották ki az azt "megalapozó" anyagot - mondta Püspöki Gábor LMP-s képviselő, aki szerint szintén gyanús volt, hogy az iskolaigazgatói pályázatra a megvádolt igazgatón kívül egyetlen másik pályázat érkezett. „Különösen furcsának tartottuk, hogy a megbízott igazgató azon felül, hogy 20 éve az iskolában dolgozik, 90 százalék feletti támogatást kapott a tantestülettől, az iskola dolgozóitól, és a szülői munkaközösségtől, míg a másik pályázó alig kapott támogatást.”

Az LMP frakció tiltakozott a fegyelmi eljárás elindítása ellen. Bár a végeredmény nem állapított meg fegyelmi vétséget, a képviselőtestület ülésén is kifejtették, hogy az eljárással méltatlanul hurcoltak meg egy közismert szakembert, és méltatlan helyzetbe hozták az önkormányzatot is.

Fonti Krisztina az Indexnek határozottan cáfolta, hogy Pokorni Zoltán polgármester és párttársai ellene fordultak volna az ügyben. "A folyamat minden lépése Pokorni Zoltán és a Fidesz-frakció támogatásával zajlott", hangsúlyozta az alpolgármester. Mint mondta az első igazgatói pályázat kiírása idején már zajlott a belső ellenőri vizsgálat, ezért kellett az első fordulót eredménytelennek nyilvánítani. "Akkor is volt egy külső pályázó, akit sem a képviselőtestület, sem én nem ismertünk" - szögezte le Fonti Krisztina.

A belső ellenőri vizsgálat után a fegyelmi eljárás megindítását Pokorni Zoltán, a Fidesz-frakció és több ellenzéki képviselő is támogatta, mondta Fonti Krisztina. A fegyelmi eljárás végül ugyan igazolta a szabálytalanságokat, de a képviselőtestület később úgy döntött: nem állapít meg vétséget, mert a hibák részben az iskolában kialakult körülmények miatt következtek be.

Ezután írták ki a második iskolaigazgatói pályázatot, amelyre az iskola megbízott igazgatója mellett két kollégája is pályázott, illetve egy másik külső pályázó, egy vakokkal foglalkozó iskola vezetője. Bár az oktatási bizottság nem támogatta egyhangúlag az addigi igazgatónő pályázatát, és a szakértői vélemények sem tartották azt mindenben megfelelőnek, mégis a korábbi igazgatónőt javasolták a posztra, emelte ki Fonti Krisztina. "Úgy láttuk, hogy Somogyiné Takács Andrea személye garanciát jelenthet az iskolában megkezdett szakmai munka folytatására. Ezt a javaslatomat a képviselőtestület széles egyetértésben támogatta, így szó sincs arról, hogy koalíció alakult volna ellenem. Az ügyben elsősorban az iskola érdekét tartottuk szem előtt."

Rovatok