Index Vakbarát Hírportál

Calicivírus fertőzött Balatonakaliban

2012. július 24., kedd 16:26

A laboratóriumi vizsgálatok eredménye szerint humán calicivírus okozta a megbetegedéseket múlt szombaton abban a balatonakali táborban, ahonnan tizenöt gyereket kellett kórházba vinni hányás és hasi panaszok miatt – mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének járványügyi osztályvezetője kedden.

Pápai Enikő hozzátette: a vírust feltehetően egy, a Dörgicsei úti táborba már betegen érkezett gyerek hozta magával, aki megfertőzte a többieket. Az ilyen fertőzés a nyári hónapokban gyakori.

A kétszáz személyes üdülőben már szombaton elvégezték a turnusváltáskor kötelező fertőtlenítést, és kézfertőtlenítőket helyeztek ki, megelőzve ezzel a calicivírus esetleges továbbterjedését. Ezek használatára a hangosbemondókon keresztül figyelmeztették is a gyerekeket – ismertette az osztályvezető.

A kórházból vasárnap minden gyereket hazaengedtek, nagy részük addig infúziós kezelésre szorult.

A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató vasárnap azt mondta: a vizsgálatok szerint a megbetegedés forrása nem a tábori konyha. Leitold József közölte, hogy a létesítmény konyhájában mindent rendben találtak, ezért nem emeltek kifogást a következő turnus érkezése ellen sem.

Rovatok