Index Vakbarát Hírportál

A lehetetlen feladat: a munka

2012. augusztus 25., szombat 00:47

Orbán Viktor ellátogatott a büki Darling utcába. A név nem véletlen, itt gyártja a Nestlé a névadó kutyaeledelt, és itt bővítette immár 55 ezer négyzetméteresre gyárépületét. A Nestlé európai igazgatójától megtudtuk, hogy a siker titka a siker. Orbántól meg azt, hogy a lehetetlen feladat a munka. És még aranyos kutyákkal is találkoztunk!

Egy kétszeres Európa-bajnok ugatása töri meg a csendet. Hiába van kellemes hűvös a Nestlé büki állateledelgyárában, a kinti kánikula megviselte a vendégeket. Fél négy van, de Orbán Viktor helyett, ki tudja miért, nitrátos műtrágyaszag érkezik csak a kezdésre. A miniszterelnök végül negyed órás késéssel érkezik a bokrétaavatóra.

A Nestlé 1998-ban vette meg a büki gyárat a Darling márkanévvel együtt. Azóta folyamatosan bővíti az üzemet, most éppen 13 milliárd forintból építenek újabb ötezer négyzetmétert a már most is ötvenezer négyzetméteres gyárhoz. Ami egyébként pont olyan, mint bármelyik, zöldmezős beruházásban épült gyár, ez esetben egy saccra tizenegy méteres belmagasságú ormótlan kocka. A most még üres termet, ahol októberben már egy teljes gépsor áll majd, a gyár dolgozói – kék- és fehérgallérosok vegyesen – és a meghívott vendégek töltik meg. A gyár dolgozói mérsékelt izgalommal várakoznak, mintha csak évente járna hozzájuk vezető kormánytisztviselő. Amúgy tényleg, Navracsics Tibor tavaly júliusban nyitotta meg a legutóbb átadott üzemrészt.

A Nestlé ugyanis folyamatosan fejleszti a büki gyárat, ahol 2009-ben még csak háromszázan, jövő márciusban viszont már 820-an fognak dolgozni. A siker titka a siker, tudtuk meg Laurent Freixe-től, a Nestlé európai regionális igazgatójától. „A siker teljesítménynövekedést, a teljesítményövekedés befektetést jelent” – mondta, amit meg is ismételt.

A gondolat Orbánnak is megtetszett, bár ő a beszédét egy olyan mondásra építette, amit gyerekkorában hallott. „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen” – mondta, de előbb még felidézett egy másik gyerekkori emléket, amely egyben látogatása oka is. „Falusi gyerek vagyok, ahol ahhoz vagyunk szokva, hogy mi tartjuk el a kutyát.” Ezért is gondolta, hogy most megnézi, milyen az a falu, amit a kutyák tartanak el.

„A vak is láthatja, hogy az itt lévő emberek dolgoznak” – mondta, ennek pedig ő kifejezetten örült. Hiszen nincs lehetetlen, csak tehetetlen, ahogy azt a Nestlé alapítója is bizonyította, amikor feltalálta a bébitápszert. Ami Orbán szerint keretényi történet, ami külön öröm egy kereszténydemokratának.

Amúgy pedig ő maga, a kétharmad és ezáltal Magyarország is lehetetlen feladatra vállalkozott. „Munkára építeni a gazdaságot”, vagyis elérni, hogy a magyarok dolgozzanak. Mert „másként néznek arra, akinek nincs munkája [...] nem becsülik azt, aki nem tudja magát eltartani”. Magyarország baja az, hogy „gyerekek százezrei nőttek fel úgy, hogy nem láttak dolgozó felnőttet”, ezért a cél az 5-5,5 millió munkahely, mert nincs lehetetlen, csak tehetetlen, ismételte meg három változatban is.

Beszéde végén még megdicsérte a Nestlét, mert bár külföldi tulajdonú cég, de magyar beszállítókkal dolgozik, magyar alapanyagokat használ, és visszaforgatja a hasznát. Ennek apropóján leszidta azokat a külföldi vállalatokat, akik viszont nem ezt teszik. Azokról a magyar vállalatokról, melynek tulajdonosai a teljes nyereségüket kiveszik osztalékban, nem szólt.

A gyár tulajdonosainak sok szerencsét és magas profitot, a dolgozóknak biztos munkahelyet és tisztességes fizetést kívánt, majd megtekintette az Európa-bajnok fehér pumi, Zsizsik, és a már visszavonult, cukira nyírt puli, Bogi frizbibemutatóját. Majd a gyárigazgatóval és Laurent Freixe-vel maga is dobott kettőt az igen aktív Cudarnak – szintén pumi, az idegenszívű border collie-t már csak Orbán után eresztették a terembe –, aki jó diplomáciai érzékkel a legalacsonyabb rangú vendég, a helyi gyárigazgató kezéből tépte csak ki a frizbit még dobás előtt.

Rovatok