Index Vakbarát Hírportál

Újabb hidegrekordot söpört be Zabar

2012. augusztus 28., kedd 13:26

1,7 fokig süllyedt a hőmérséklet kedd hajnalban a Nógrád megyei Zabaron, és ezzel megdőlt a korábbi augusztus 28-i hidegrekord, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A régi csúcs majdnem két fokkal magasabb volt, Fügöd tartotta, ahol 1988-ban 3,6 fokot mértek.


View Larger Map

Ezzel néhány napon belül több mint 38 fokos különbség volt mérhető az országban, miután Baján pénteken 40,4 fokkal megdőlt az augusztus 24-i melegrekord, hívta fel a figyelmet az Időkép. Kedd hajnalban 4-5 fokos csípős hideg Zabaron kívül máshol is az előfordult az Északi-középhegység és a Duna-Tisza köz északi részein, de a napsütés gyorsan felmelegítette a levegőt, reggel kilencre már mindenhol 10 fok feletti hőmérsékletet mértek.

A 600 lelkes Zabar már híressé vált hidegrekordjairól. A falu völgyben, de 260 méteres magassában, erdős részen fekszik. Csak 2001 óta van hivatalos mérőállomásuk, de összesen 50 körüli nap hidegrekordját tartják így is. Augusztus közepén egy 3,5 fokos hajnalt a polgármester kedélyesen így kommentált az Indexnek: "ez most egy kis üdítő volt a nagy forróság után".

Rovatok