Index Vakbarát Hírportál

Élje túl a somogyi gázcsendet!

2012. augusztus 29., szerda 00:30

A háztartási gáz olyan, mint az oxigén. Az életünk része: amíg van, észre sem vesszük, de nagy a baj, ha egyszer elzárják a csapot. Somogy megye jelentős része Kaposvárral együtt lekerül a gáztérképről szerdán, két egész napra. Összegyűjtöttünk néhány túlélési tippet, és a hideg élelemről sem feledkeztünk meg.

Utazzon el!

Végre kiderül, van-e megyeváltó hangulat Magyarországon. Létezik a társadalmi mobilitás, vagy csak legenda? Melyek a legvonzóbb belföldi desztinációk a somogyiak számára? Húzzák-e a szájukat a zalai rokonok, ha kopogtatnak a Nabucco-menekültek?

Halkan tesszük hozzá, hogy ezt a megoldást csak a leggyávábbak választják.

Használjon gázpalackot!

A 11,5 kilogrammos propán-bután gázpalackért 5500, a 23 kilogrammosért 11 ezer forintot kell fizetni. (A KRESZ vonatkozó előírásai szerint ezeket a palackokat kizárólag részegen, kerékpárral lehet szállítani.)

Használjon áramot!

Kétszáz wattos merülőforralót már 890 forintért (+ szállítási költség) is találtunk, de aki biztosra akar menni, annak a villanyrezsót ajánljuk. Használt darabokat néhány ezresért lehet beszerezni.

Egy kommentelő, Gica ötlete nélkül nem lenne teljes a lista: „Ha nincs villanybojlered, de van automata mosógéped, indíts ruha nélkül egy főzőmosást, és ha már felmelegítette a mosógéped a vizet, szivattyúzd vele a kádba. Így nyertél egy kád 90 fokos vizet fürödni.”

A nap mindenkire egyformán süt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint sok napsütés, nyárias meleg lesz a gázszünet idején. A délutáni órákban akár 30 fok is lehet, nem vicc. Csorgasson hideg vizet nagy felületű edényekbe, tegye ki az udvarra, várjon egy-két órát, az eredmény meghökkentő lesz!

Ha lemegy a nap

Gyújtson tüzet, helyezzen fölé bográcsot! Gondoljon azokra a katonákra, akik átáztak, nagyon fáznak, és egy elejtett vadat vagy más táplálékot kell fogyaszthatóvá tenniük. A kommandós zsargon azt tekinti tűzmesternek, aki képes szakadó esőben vagy hófúvásban egy szál gyufával papír nélkül tüzet rakni. Tudjon meg mindent a tűzgyújtásról, legyen Ön is tűzmester!

A Lebowski-módszer

Szarjon az egészre, menjen bowlingozni! Felejtse el végre a hétköznapi rítusokat! Kit érdekel, ha két napig egészséges testszag lengi körül?

Állítson feromoncsapdákat, és nézze elégedetten áldozatai vergődését!

Enni is kell, de hogyan és mit, ha csak gáztűzhelyünk van?

Nem kell kétségbeesniük a csak gáztűzhellyel rendelkező somogyiaknak a kétnapos gázszünet miatt. Bicsérdy Béla, a nyerskosztevés XX. századi guruja például kizárólag nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, illetve böjtkúrák révén gyógyította ki magát szifiliszből, növesztette vissza a haját, majd szerzett 150 ezres, fanatikus követőtábort, hogy ötven évesen fekvenyomó világrekordot állítson fel 188 kilóval. Képzeljék el, mekkora élmény lesz 48 óra múlva a zsúfolt nappaliban torzonborzan fekvenyomni!

A mozgalomalapító Bicsérdy szigorúan vegetáriánus volt, de a gáztűzhely-tulajdonos somogyiaknak ennyire nyilván nem kell keményvonalasan felfogniuk a kétnapos nyerskúrát. Rengeteg nemfőtt étel létezik, most a legjobbakat ajánljuk a potenciális túlélőknek. A kertes házak lakói most nem játszanak, mert ők mindent megcsinálhatnak bográcsban vagy roston.

A világ legfinomabb nyers étele a perui ceviche. Nyers halszeleteket, rákokat és esetleg kagylókat kell pár percre citrom vagy limelében pácolni, aztán vékonyra vágott hagymával, chilivel vagy más erőspaprikával, kicsit megsózva tálalni. Az alapreceptnek ezer változata van, tesznek bele a paradicsomtól a fokhagymán és a koriandelevélen keresztül sok mindent. Mivel Somogyban nem minden sarkon van tengerihalpiac, barátkozzanak horgászokkal, és filézzenek hazai állatokat. Nyersen lehengerlően finom például a jászkeszeg, a nagyobb dévérkeszeg és sügér, a süllő, a balin vagy a harcsa húsa.

Ha van otthon bármilyen dög, csak tegyék bele egy hálóba, és eresszék le egy még ki nem száradt patakba vagy tiszta vízű tóba, meglesz a büdösségrajongó rák is. A hazai tavi kagyló viszont undorító, annál a koplalás is jobb.

A marhahúsimádóknak direkt buli egy kétnapos tatárbifsztek-kúra, a disznósok viszont első blikkre bajban lehetnek. De csak első blikkre! Ha van az Ön közelében élő sertés, ölje meg, a szőrét és a legfelső bőrréteget égesse le róla palackos gázzal, majd metsszen ki egy darabot az alatta elterülő, ruganyos, porcogós hatású bőrrétegből. Meglepően finom, markánsan disznóízű a bőrke, bürke, bűrke és burka néven is ismert étel, két nap alatt el lehet nyammogni fél négyzetméternyi disznót. Akit nem riaszt a bírság és a lelkiismeret, próbálkozhat hóddal is.

Nehéz fogás ez azért, jól esik előtte egy hideg, nyers leves. Gazpacho néven csak KDNP-s államtitkárt nem adnak el az éttermekben, így nekünk se legyen gátlásunk: rakjunk bármilyen zöldségeket a turmixba, pürésítsünk, aztán nyomjuk el az ízét citromlével, borssal és rengeteg fokhagymával.

Ha ilyen mediterrán az indítás, stílusos lehet carpaccióval folytatni. Ehhez szinte fagypontig hűtsük le valamilyen, nyersen nem mérgező gerinces állat húsát, majd éles késsel vágjunk belőle hajszálvékony szeleteket, rakjuk lapos tálra, csöpögtessünk rá kis olivaolajat, óvatosan sózzuk és borsozzuk meg, majd vessünk rá parmezánforgácsokat, és érzéssel citromozzuk meg az egészet. A konzervatívok marhából és lazacból csinálják, Ön azonban szabad szellem, így ne hagyja figyelmen kívül a kertben szemtelenkedő nutriát vagy a kocsija elé tévedő rókát sem.

Ha maradt annyi ereje a kétnapos nyersorgia végén, nyomtassa le az egészet egy jó nyers kókuszgolyóval, vagy küldjön le utána egy cukorral habosra kevert tojássárgáját, esetleg egy cukorral és citromlével összepürésített avokádót, és reménykedjen, hogy nem is olyan sokára jön a következő gázcsőtisztítás.

Rovatok