Index Vakbarát Hírportál

Rosszabb a helyzet a nyírbátori őrzött szálláson, mint a börtönökben

2012. szeptember 11., kedd 16:32

Szabó Máté hivatala kedden az MTI-nek küldött közleménye szerint a nyírbátori őrzött szálláson rosszabb a helyzet, mint a börtönökben.

Az alapvető jogok biztosa a legfőbb ügyész, a belügyminiszter, és az országos rendőr-főkapitány közbelépését kérte a nyírbátori őrzött szálláson tapasztalt helyzet miatt. Az intézményben a jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó külföldieket őrzik.

A helyszíni vizsgálaton végletekig leromlott épületeket találtak. A biztosi hivatal bántalmazott fogvatartottakról, és az emberi méltóság folyamatos megsértéséről is beszámolt. A szálláson a rendőrség elsősorban az Európán kívüli országokból származó, illegális határátlépést elkövető, egyedülálló férfiakat tart őrizetben, legfeljebb 12 hónapig.

A biztos munkatársai a helyszíni bejárás két napja alatt a 207 külföldi közül 62-vel, valamint az őrszemélyzet tagjaival  beszéltek. Általános benyomásaik szerint az egyik, úgynevezett "A" épületben elszállásolt külföldiek gyakorlatilag börtönviszonyok, míg a másik, a "B" épületben élők még annál is rosszabb körülmények között élnek. Ez az épület a jelenlegi viszonyok között alkalmatlan fogva tartásra.

Az őrzött szállás személyzetének döntő többsége semmilyen idegen nyelven sem beszél, így a fogvatartottak többnyire gesztusokkal kommunikálnak. A szálláson élők szóbeli szidalmazása az őrzési rutin részének tekinthető, és a tettleges bántalmazás sem ritka - írták. A házirend még azt is tiltja, hogy kenyeret vigyenek a zárkába, az őrök pedig a tilalom betartását úgy is ellenőrzik, hogy a fogvatartottak szájába is belenéznek, ami megalázó bánásmódot jelent.

A több mint kétszáz fogvatartott számára mindössze három nyilvános telefon áll rendelkezésre, ami szintén konfliktusok forrása. A szálláson egy úgynevezett "biztonsági elkülönítő" helyiség található, ami gyakorlatilag magánzárkaként működik, így az alkalmazása szerintük emberi jogi szempontból különösen aggályos.

Közölték, az alapvető jogok biztosa a külföldiek bántalmazásával kapcsolatos problémák további vizsgálata érdekében a legfőbb ügyész, a többi probléma rendezése ügyében a belügyminiszter és az országos rendőr-főkapitány intézkedéseit kezdeményezte.

Rovatok