Index Vakbarát Hírportál

Nyárra lesz megoldás az aszályra

2012. szeptember 15., szombat 23:22

A kormány megkezdte a nemzeti vízgazdálkodási és aszálystratégia előkészítését, ennek része az ősszel kezdődő társadalmi vita. A részletes tervezet várhatóan jövő nyárra készül el, jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kisújszállási Indián Rizs Kft.-nél tett szombati látogatásán.

A stratégia megalkotására azért van szükség, hogy Magyarország képes legyen alkalmazkodni a klímaváltozás következményeihez. A tervezetnek több évtizedre kell irányt mutatnia és feladatokat szabnia ahhoz, hogy az Alföld ne váljon elsivatagosodó, egyre nehezebben élhető vidékké. Fazekas elmondta, hogy a szaktárca célja megtöbbszörözni a magyarországi öntözött mezőgazdasági területeket, ösztönözni a halastavi gazdálkodást, valamint a rizstermesztést.

Nem csak rizsa

Utóbbival kapcsolatban szólt arról is, hogy az 1950-es években még mintegy 50 ezer hektáron, ezzel szemben napjainkban mindössze 3-4 ezer hektáros területen termesztett rizs értékes növénykultúrája a magyar agráriumnak. Előnyei közé tartozik, hogy közepes, vagy gyengébb minőségű talajokon is gazdaságosan termelhető. Emellett termesztésének sajátos technológiája miatt vízmegtartó szerepe is jelentős, ráadásul nem csak ízletes, de egészséges táplálék is.

Az eseményen Kittlinger Dóra, az Indián Rizs Kft. ügyvezetője elmondta: 23 éve Kisújszálláson működő, többségi amerikai tulajdonban lévő cégük Európában egyedüliként Magyarországon - Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés megyében - összesen 900 hektáron termeltet indián rizst. Az amerikai Észak-Minnesotából és Dél-Kanadából származó növény korszerű feldolgozása is a vállalkozás kisújszállási bázisán történik.

A társaság átlagosan 15, míg a jelenleg is tartó betakarítási szezonban további 70 embernek ad munkát. Késztermékének 98 százalékát exportpiacokon, elsősorban Belgiumban, Németországban, Csehországban és Ukrajnában, de tavaly óta már az Egyesült Államokban is értékesíti. A kft. éves árbevétele 2011-ben elérte a bruttó 400 millió forintot.

Rovatok