Index Vakbarát Hírportál

Csőbe húzták magukat a Kemal Atatürk térrel

2012. szeptember 20., csütörtök 16:05 | aznap frissítve

Nem akaródzik elmenni a jövő hétvégére tervezett Kemal Atatürk park megnyitójára Tarnai Richárd kispesti fideszes képviselőnek, holott az ő javaslatára adták egy XIX. kerületi áruház előtti területnek a török államférfi nevét. A névadás miatt azonban tiltakozott az örmény kisebbségi önkormányzat, és a Szafarov-ügy miatt informálisan már a külügy is az ünnepség elhalasztását tanácsolta a kerületnek. A lefújás azonban szóba sem jöhet, mert a szoboravatóval egybekötött ünnepségre népes török küldöttség érkezik Isztambulból.

Országgyűlési képviselőként, amennyiben meghívót kapok egy rendezvényre, mindig igyekszem azon részt venni – ezt a választ adta az Indexnek Tarnai Richárd kormánymegbízott, kispesti fideszes képviselő arra a kérdésre, hogy elmegy-e a kerületében szeptember 29-ére tervezett Kemal Atatürk park megnyitó ünnepségre.

Tarnai kitérő nyilatkozata azért furcsa, mert a névadás ötletével maga hozakodott elő, amikor tavasszal egy kispesti delegáció élén látogatást tett a testvérkerületben, az isztambuli Pendikben. A házigazdákat is meglepő gesztust itthon gyors tettek követték, két héttel a látogatás után már az önkormányzat előtt volt Tarnai javaslata, hogy nevezzék át az Üllői út, Batthány utca, József Attila utca által körülhatárolt, a Match áruház előtti építési területet.

Bár a képviselőtestület akkori ülésén Gajda Péter szocialista polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy jobb lenne levenni a napirendről az ügyet, és inkább a lakosság megkérdezésével elkeresztelni az addig névtelen teret, a testület a Fidesz XIX. kerületi frakciójának támogatásával elfogadta Tarnai indítványát.

Tarnai végig tájékoztatást kapott az névadó ünnepség előkészítéséről, és az önkormányzat szerint sokáig arról volt szó, hogy ötletgazdaként, valamint a kerület országgyűlési képviselőjeként ő fog beszédet mondani a török testvérkerület küldöttsége előtt.

Néhány hete azonban sorjázni kezdtek a problémák. Először a budapesti török nagykövet jelezte, fájlalja, hogy kihagyták a diplomáciailag fontos esemény előkészítéséből, majd pedig nemzetközi botrány lett a baltás gyilkosságot elkövető azeri Ramil Safarov kiadása miatt, ami kiélezte a magyar diplomáciai kapcsolatokat Örményországgal.

A fokozottan érzékeny helyzetben különösen kellemetlenné vált, hogy a kispesti örmény önkormányzat a külügynél tiltakozott Kemal Atatürk ünneplése miatt. A törökök nemzeti hősét ugyanis a XX század elején lezajlott etnikai tisztogatások miatt a legnegatívabb történelmi figurák között tartják számon Örményországban.

Az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese éppen a napokban javasolta egy nemzetközi örmény hírportálón, hogy Magyarország az Oszmán Birodalomban 1915-ben elkövetett örmény népirtás hivatalos elismerésével feledtethetné az örményekkel a Szafarov kiadásával keltett feszültségeket. Közismert, hogy az örmény holokausztként számon tartott eseményekben az örmények szerint éppen az Atatürk vezette ifjútörök mozgalomnak nagy szerepe volt.

Úgy tudjuk, a tiltakozás után a külügytől informálisan jelezték a kispesti önkormányzat vezetésének, diplomáciai szempontból jobb lenne elhalasztani az ünnepséget.

„Leégne a bőr a képemről – mondta az Indexnek az MSZP-s Gajda Péter polgármester – ha most, egy héttel a megnyitó előtt lemondanánk az eseményt."

A polgármester elismerte, kényes helyzet alakult ki a névadó miatt, de megpróbálja menteni a menthetőt. Levélben kérte fel az örmény önkormányzatot, hogy a kerület testvérvárosi kapcsolataira való tekintettel ne provokációként értékeljék az eseményt.

Rovatok