Index Vakbarát Hírportál

Megijedtek a világhírtől, nem lesz Atatürk tér

2012. szeptember 25., kedd 12:10

Szombaton lett volna az Atatürk tér névadó ünnepsége a XIX. kerületben, az eseményre, amelyet számos helyen meghirdettek, népes küldöttséget várnak Isztambulból is. Az önkormányzat kedden reggel mégis módosította korábbi döntését, és új nevet adott az Üllői út melletti területnek. Kispesten a fideszes országgyűlési képviselő, Tarnai Richárd javaslatára döntötték el, hogy legyen egy közterület, amely Kemal Atatürk, Törökország első miniszterelnöke nevét viseli. A baltás gyilkos miatt amúgy is háborgó örmények azonban felháborodtak a választás miatt, és a külügy is javasolta a névadó átgondolását.

Az Index információi szerint a XIX. kerületi önkormányzat kedden zárt ajtók mögött módosította korábbi döntését, és megváltoztatta a leendő Kemal Atatürk tér nevét.

Az Üllői út, Batthány utca, József Attila utca által körülhatárolt, Match áruház előtti építési terület névadója szombaton lesz. Az eseményre kisebb fesztivált szervezett a kerület, és meghívta török testvérkerületének vezetőit is, akik egy szoborral járultak hozzá a török államférfi emlékének ápolásához.

Egy kispesti Atatürk tér ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor a magyarok májusban testvérvárosi látogatáson jártak az isztambuli Pendikben. A névadót a küldöttség vezetője, Tarnai Richárd országgyűlési képviselő ajánlotta fel.

A testvérkerület felé tett gesztusról azonban az utóbbi hetekben kiderült, hogy nem volt annyira jó ötlet, mint ahogy az elején látszott.

A baltás gyilkosságot elkövető azeri Ramil Szafarov kiadása kiélezte a magyar diplomáciai kapcsolatokat Örményországgal. A sérülékeny helyzetben különösen kellemetlen, hogy az örmények az egyik legnegatívabb történelmi figuraként tartják számon Kemal Atatürköt. A nemzeti identitás részévé vált 1915-ös népirtás egyik felelősének tartják, ezért egyes fórumokon kifejezetten vadásznak az olyan eseményekre, ahol - Törökországon kívül – emléket állítanak neki. A kerületi örmények tiltakoztak is az esemény ellen, a külügytől pedig figyelmeztették a kerület vezetését, hogy gondolják át még egyszer a névadót.

Az Index néhány napja írt arról, hogy az Atatürk tér körüli problémák magát az ötletgazdát is elbizonytalanították, ezért nem is nyilatkozott egyértelműen arról, hogy elmegy-e a szombati névadó ünnepségre.

A kerületben végül azt találták ki áthidaló megoldásként, hogy a teret Atatürk helyett a testvérkerületről, Pendikről nevezik el. A keddi határozat szerint a törökök által finanszírozott Atatürk-szobor sem fog az eddig tervezett helyére kerülni, hanem egy iskolaudvaron állítják majd fel.

Rovatok