Index Vakbarát Hírportál

Mégis lett Atatürk tér Kispesten

2012. szeptember 29., szombat 14:03

Mégis Mustafa Kemal Atatürkről neveztek el egy nemrég elkészült közparkot Kispesten szombaton. Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délelőtt az eredeti tervek szerint Kemal Atatürkről nevezték el a Fő utca Üllői úti végén található pihenőparkot. Szavai szerint az ünnepség békés volt, s bízik abban, hogy a park "leginkább a békéről, barátságról és a testvérvárosi együttműködésről fog szólni".

A polgármester szerint a képviselő-testület keddi zárt ülésén született egy olyan határozat, hogy a parkot az Isztambulban található Pendik nevű testvérvárosról nevezzék el, de a török delegáció pénteki érkezése után úgy döntött: az önkormányzati törvény adta lehetőséggel élve felfüggeszti a határozatot, és az eredeti döntés alapján tartják meg a parkavatót. Az Atatürk-elnevezésről szóló határozat mindaddig hatályos, amíg a felfüggesztett határozatról nem dönt valamilyen módon a képviselő-testület.

A park elnevezését Tarnai Richárd, Kispest fideszes országgyűlési képviselője javasolta májusban a kerületi képviselő-testületnek. Az azeri kiadatás miatt feszültté vált örmény-magyar viszony miatt azonban kifogások érték a korábbi döntést.

A baltás gyilkosságot elkövető azeri Ramil Szafarov kiadása kiélezte a magyar diplomáciai kapcsolatokat Örményországgal. A sérülékeny helyzetben különösen kellemetlen, hogy az örmények az egyik legnegatívabb történelmi figuraként tartják számon Kemal Atatürköt. A nemzeti identitás részévé vált 1915-ös népirtás egyik felelősének tartják, ezért egyes fórumokon kifejezetten vadásznak az olyan eseményekre, ahol - Törökországon kívül – emléket állítanak neki. A kerületi örmények tiltakoztak is az esemény ellen, a külügytől pedig figyelmeztették a kerület vezetését, hogy gondolják át még egyszer a névadót.

Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke az ATV-nek szeptember 20-án azt mondta: nem tartja szerencsésnek, hogy éppen most Atatürkről neveznek el egy teret Budapesten és ezt jelezte a Külügyminisztériumnak. A polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy semmilyen hivatalos kifogás nem érkezett az önkormányzathoz a tér elnevezésével kapcsolatban.

Rovatok